Tünemény

2024.05.20. 11:30

Hold-Spica együttállás a szuperlátványosnak ígérkező telihold előtt

Feol.hu

Fotó: Unsplash

Május 20-án éjszaka megfigyelhető a gyönyörű Hold-Spica együttállás. Egy kékesfehér csillag adja a Hold párját. "Azonban égi kísérőnk már 92 százalékos megvilágítású lesz, a Spica tőle jobbra látható. Az esti órákban 4,5 fokra járnak egymástól, ám hajnalra a távolságuk nőni fog, 3 után nyugszanak, akkorra majdnem 7 fokra járnak már egymástól" – írja az égi tüneményről, azaz a Hold és a Spica együttállásról a National Geographic, honlapján.

A Spica egyébként a Szűz csillagkép legfényesebb csillaga, az éjszakai égbolt 15. legfényesebb csillaga - írja a Wikipédia. Béta Cephei típusú változócsillag, egy kék óriás, 250 fényévre a Földtől.

Azt is írják "tüneménynaptárjukban", hogy "látvány szempontjából igen kedvező lesz a májusi telihold, (amit 25-én figyelhetünk meg) a holdkeltére ugyanis napnyugta után mintegy 25 perccel kerül sor, vagyis már nem lesz teljesen világos, ilyenkor kontrasztosabb a horizonton felbukkanó égitest látványa. A holdkelte ideje keleti határainknál 20:40, Budapesten 20:52, nyugaton 21:01 lesz. Mivel a telihold ilyenkor igen alacsony égi utat jár be, amennyiben éjszakai tájat szeretnénk fotózni, számítsunk rá, hogy hosszú árnyékokat látunk majd."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!