Frissen Fejérből

2021.03.25. 11:32

Rendkívüli: Sugárveszély Pázmándon?

Elsődleges információink szerint, nagy valószínűséggel sugárzó anyagot találtak Pázmándon.

feol.hu, S. Töttő Rita

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

11:30

Lapunk információi szerint a hatóságok már a helyszínen vannak, megkezdték a vizsgálatokat, valamint Sárbogárdról érkezik a helyszínre egy laborautó, amely elvégzi az ilyenkor szükséges vizsgálatokat. Az ott élőket biztonságos távolságba helyezték.

Folyamatosan frissítjük hírünket.

Frissítés:

Információk szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is a helyszínen nyomoz a radioaktív anyag miatt, kérve a Katasztrófavédelem biztosítását. Arról, hogy milyen típusú anyagot találtak, mi a terv vele, még nem érkezett információ, ám tudomásunk szerint magánterületen, egy udvarban találták az anyagot, közel a MOL olajvezetékeihez.

12:31

Információink szerint a Készenléti Rendőrség és a Katasztrófavédelem együtt dolgozik az ügyön, amelyről úgy szereztek tudomást, hogy egy hobbiszintű ásványgyűjtő köveket kapott a postán keresztül, amikért el is ment. A postán a radioaktív jelző bejelzett a csomagra. A sárbogárdi mozgó labor emberei normális értékű háttérsugárzást mértek a köveken, információk szerint a Készenléti Rendőrség kíséretében, ezekben a pillanatokban indul el a szállítmány Budapestre, ahol további vizsgálatokat hajtanak végre a köveken.

14:00

Információink szerint végeztek a nyomozók annál a pázmándi háznál, ahol radioaktív anyagot kerestek egy eddig ismeretlen bejelentés okán. A ház tulajdonosa mondta el a feol.hu-nak: körülbelül negyven nappal ezelőtt rendelt Olaszországból kettő darab kalcit ásványt, amelyek azonban nem érkeztek meg hozzá. Úgy tudja, a posta megállította a csomagot, mert sugárveszélyt jelzett. Hozzá már nem jutott el az áru. Vélhetően a posta értesítette a rendőrséget, ezért szálltak ki hozzá, mondta el az érintett, ahogy azt is: a nyomozók átnézték az egészet házat, korrektek, szakszerűek voltak, de nem találtak és nem is vittek el semmit.

14:05

Megkeresésünkre a rendőrség annyit közölt: „A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen radioaktív anyaggal visszaélés bűntett gyanúja miatt. Mivel egészség- és környezetkárosodás veszélye nem állt fenn, lakosságvédelmi intézkedés nem vált szükségessé.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!