Jelvény és igazolvány

2022.10.14. 11:30

Nyomozó az ajtóban? Hogyan ismerjük fel az igazi rendőröket?

Már három napja, hogy magukat rendőrnek kiadó férfiak kopogtattak be Székesfehérvár egyik lakótelepének lakásaiba. Azóta sem tudjuk, valóban rendőrök érdeklődtek-e a betörésekről. A kérdés azért merült fel, mert joggal érdeklődnek a lakók: mi van, ha nem is nyomozók voltak?

S. Töttő Rita

Forrás: police.hu

Ahogy azt október 12-én megírtuk, aznap délután a Tóvárosi lakónegyed néhány lépcsőházában magukat rendőrnyomozónak kiadó férfiak kopogtattak be a lakások ajtaján, azt kérdezve, nem tűnt-e el valami a lakásból. Be nem mutatkoztak, egy személyinek tűnő igazolványt mutattak fel pár pillanatra. Rendőrjelvényt – ha volt is náluk – a szemtanúk nem láttak. Akkor, még aznap megkérdeztük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, igaz-e, valóban járják-e ezért a rendőrök a lakásokat, s ha igen, milyen betörések történtek az elmúlt napokban, amelyek miatt erre szükség van? Ezt még azóta sem tudjuk hivatalosan, a lakók azonban aggódnak – joggal. Vajon tényleg betörések vannak? Vagy valóban rendőrök voltak a bekopogtatók? Sokféle történetet meséltek ezután: többen hallották az elmúlt hetekben, ahogy valaki kívülről be akart nyitni a lakásba. Más arra lett figyelmes, hogy a zárba tettek kulcsot. Volt, ahová hajnalban kopogtattak be, de nem volt az ajtónál senki. Gyanús és ijesztő történetek ezek, a rendőrségtől továbbra is várjuk a válaszokat.

Addig is megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, milyen módon tudja egy átlagos civil állampolgár eldönteni, valóban rendőrrel van-e a dolga. Mint megtudtuk, ezt a kérdést a rendőrségről szóló 1994. XXXIV. törvény 20. § (1) bekezdése szabályozza. Ez alapján elmondható, hogy a rendőrt az intézkedés során „a) az egyenruhája és azon elhelyezett azonosító jelvénye vagy b) szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja. Ehhez kapcsolódva a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet 5. § (1) alapján a polgári ruhában intézkedő rendőr az intézkedés megkezdése előtt szolgálati igazolványát és azonosító jelvényét fel is mutatja” – kaptuk az idézetet és a választ.

Ám ha a rendőr ezt nem teszi meg, vagyis nem mutatja fel szolgálati igazolványát és azonosító jelvényét bemutatkozáskor, megszólításkor, akkor azt javasolja a rendőrség, egyszerűen kérjük meg, hogy igazolja magát. Ha még mindig bizonytalanok vagyunk abban, hogy valóban rendőr az illető, jegyezzük meg a rendőr jelvényszámát és utólag hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot. Jelvényszáma ugyanis minden rendőrnek kell, hogy legyen – akár civilben van, akár egyenruhában.

Frissítés!
Végül a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság adott némi választ arra, hogy mi is történhetett Székesfehérváron, amikor megkérdeztük, vajon miért kopogtattak be magukat nyomozónak kiadó férfiak az egyik lakótelep lakásaiba. Sokan már attól megijedtek, hogy idegenek kérdezősködtek a lépcsőházban, attól azonban még inkább, hogy nagy esély volt rá: betörők járják a házakat. Mint kiderült, a Győri Rendőrkapitányság és a Székesfehérvári Rendőrkapitányság indított közös akciót. A kronológia ugyan nem tisztázott, de a közlemény szerint először is, október 12-én elfogtak három, lakásbetörésekkel gyanúsítható személyt – mégpedig Budapesten. Ezek a betörők elfogásuk előtt több fehérvári lakásba is betörtek. A rendőrök vélhetően ezután találtak sértetteket, ráadásul kettőt is. Konkrét választ ugyan nem kaptunk, de így most már biztos: valódi nyomozók voltak, akik bekopogtattak az ajtókon. Valószínűleg ők akadtak a sértettekre is. A gyanúsítottak letartóztatására előterjesztést tettek az illetékes ügyészségnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!