A konyha lángokban állt

2024.06.01. 10:00

Sokkos állapotban toporgott az erkélyen, a gárdonyi rendőrök mentették meg

A mozgáskorlátozott, idős hölgy a saját otthonában rekedt, mikor a tűzhelyen felejtett serpenyő kigyulladt, és hamarosan az egész konyha lángokban állt.

Horváth-Buthy Lilla

A hős rendőrök, kik a Zsaru magazinnak mesélték el a sikeres mentés történetét

Fotó: Fülöp Máté, rendőrség

"Préda István főtörzszászlós, Hersics Patrícia őrmester, Jankovics Viktor és Vancsura Róbert főtörzsőrmesterek példás gyorsasággal és együttműködéssel mentették meg egy idős, mozgáskorlátozott nő életét Gárdony agárdi városrészében, aki sokkos állapotban toporgott a sűrűsödő füstben a családi ház erkélyén" olvasható a Zsaru magazin cikkében. 

Az eset ugyan áprilisban történt, de a részleteket most közölte a magazin. 

A konyha már lángokban állt

Történt, hogy egy idős nő tárcsázta a segélyhívót azzal, hogy a konyhájuk lángokban áll, olyan mértékben, hogy már csak a férje tudott kimenekülni a házból. Mentőhelikopter, mentőautók és tűzoltók is elindultak a helyszínre a rendőrök mellett.

Fotó: Zsaru magazin

Az interjúalanyok így idézték fel a történteket: "Négy-öt ember állt a ház előtt, amelynek nyitott földszinti bejárati, illetve emeleti erkélyajtajából sűrű füst ömlött kifelé. A kertben egy idős férfi sokkos állapotban ült egy fatuskón, de azt is rögtön felismertem, hogy idős nő toporgott a széles erkély sarkában, a fal felé fordulva. A köhögéséből hallottam, hogy szenvedett a levegővétellel. Kiáltottam neki, próbáltam nyugtatni, hogy rendőr vagyok, és pillanatokon belül lehozzuk onnan, de annyira megrémült, hogy nem tudott megszólalni. Úgy ítéltem meg, egy 4-5 méter magas létrára lenne szükség, ezért megkérdeztem a ház előtt tartózkodó szomszédokat, van-e valamelyiküknek ilyen létrája. Egy férfi jelezte, hogy a garázsában van egy kitolható létra, és sietve el is indult érte. Mire tájékoztattam a helyzetről a tevékenységirányítót, a férfi megérkezett a létrával, és a kollegák is ekkor futottak be. Már a sziréna hangjából hallottuk, hogy közelednek."

Csípte a szemüket a füst

Elmondásuk szerint a konyha felől kifelé zúduló füst olyan sűrű volt, hogy zseblámpával sem láttak az orruknál tovább, és annyira csípte a szemüket, hogy hunyorogva sem tudták nyitva tartani. Az emeleti szoba "füstkatlanná változott". Közben kiderült, a hölgy, kinek a megmentésére siettek,  mozgáskorlátozott.

"A hangja remegett, még mindig sokkos állapotban volt, de jó fejleménynek értékeltem, hogy legalább megszólalt. Átkaroltam, óvatosan megfordítottam, és ekkor azt mondta, hogy a korláton biztosan nem fog tudni átlépni. Igyekeztem megnyugtatni, hogy erre nem is lesz szükség. Át fogom emelni, és ezt is tettem." – emlékezett vissza az életmentő pillanatokra az egyik rendőr.  

Sparhelten felejtett serpenyő

A hölgyet sikeresen kimenekítették, aki ekkor elmondta, a konyhabútor kapott lángra.

Fotó: Zsaru magazin

A tűzoltók szerencsére percek alatt eloltották a tüzet, amelyet a sparhelten felejtett serpenyő, illetve a benne lévő olaj okozott, de szerencsére nem terjedt át más helyiségre. A mentők kórházba vitték az idős házaspárt, megfigyelésre.

A szerencsés kimenetelű intézkedést Németh Roland főtörzszászlós, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjának ügyeletese irányította. 

"Az idős házaspár gyermeke mindannyiunknak megköszönte az intézkedést, és így tudtuk meg, hogy egy kollega édesanyján segítettünk." – zárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!