Kánikula

2024.08.09. 15:30

Másodfokú hőségriasztást rendel el az országos tisztifőorvos

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján 2024. augusztus 11-én 00:00 órától 2024. augusztus 16-án 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki az ország egész területére.

Feol.hu

Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Hétvégén és a jövő hét elején ismét hőséghullám érkezik: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25 és 27°C között lesz, a maximumok pedig 33 és 38°C között várhatók. Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok – számolt be közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

A NNGYK és az OKF arra kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra, fogyasszanak több folyadékot, pótolják az elveszített sót, elektrolitokat. Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, valamint 11 és 15 óra között semmiképpen se tartózkodjon senki a tűző napon. Szabadtéren pedig Védeni javasolt a bőrt a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Mint írják ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezés, időnként érdemes bekapcsolni, a szakaszos használ azonban fontos az ízületek védelme érdekében. Az ablakok csak éjszaka és hajnalban legyenek nyitva, nappal pedig sötétítettek legyenek a helyiségek. 

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. 

Hangsúlyozzák továbbá, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség.

„A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani” – részletezik. 

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában