Légy résen!

2018.01.24. 14:06

A média veszélyeiről – a valós tapasztalatot keressük!

Neveléskutató beszélt arról, mit is jelent a „média-mágia” jelensége, és hogyan befolyásolhat kicsit, nagyot. 

Bokros Judit

Sem a felnőttek, sem a gyerekek nincsenek eléggé felkészülve a médiából eredő információk feldolgozására, sokszor kiszolgáltatottak vagyunk – mondta el lapunknak Pécsi Rita neveléskutató a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba szervezett legutóbbi előadása kapcsán.

A média lehetőségei és veszélyei nevelő szemmel – ez volt a cím, s a számtalan előny mellett szó esett arról, mik a hátrányok, mire kellene vigyázni és mitől kellene megóvni a gyermekeket. Az ő agyuk, idegrendszerük ugyanis még fejlődésben van, tehát minden fokozottabban hat rájuk. Ezért is van az, hogy a kisgyermekek különösen kiszolgáltatottak a rájuk ömlő képi információnak.

Pécsi Rita előadássorozatában ezúttal a médiáról beszélt Fotó: Fehér Gábor

A televízió, a videócsatornák persze sok mindenre jól használhatók, de nem vezetés, magyarázat nélkül. Érdemes résen lenni – figyelmeztetett Pécsi Rita. Az információ ugyanis beveszi magát a tudatba, és valóságként tárolódik – fogalmazott a szakember. A „média-mágia” jelenség a befolyásolhatóságra épít, és ezzel a médiumok tudatosan élnek, egyesek visszaélnek.

A szakember előadásáról bővebben és fiatalok médiával kapcsolatos szokásairól a csütörtöki hírlapban olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában