Évről évre

2019.12.03. 07:05

Mezőföldi Mikulás-túra

Az Erdőjárók Túraegyesület az idén már tizenkettedik alkalommal rendezte meg szombaton a Mezőföldi Mikulás-túrát.

FMH

A dunaújvárosi Pentele Természetjáró Egyesület szép számban képviseltette magát a Mikulás-túrán Fotó: Horváth László

– Az alkalom csak részben teljesítménytúra, hiszen síkvidéki jellege miatt komolyabb megerőltetésre nem kell számítaniuk a résztvevőknek. A megméretés igazi tél eleji időjárási viszonyok között zajlott: szikrázó napsütésben, pár fokos hőmérsékletben és a nyílt szakaszoknál erős szélben – mondta el lapunknak Németh László főszervező, az egyesület elnöke. A túra célja, hogy a két mezőföldi nagyközség, Mezőfalva és Nagyvenyim környezetét bemutassa az érdeklődőknek. A túrán részt vevők meglátogatták a 19. században épült Mezőfalvi Magyar–Sváb Tájházat, valamint a Sudár-erdő tölgyeseit és akácosait. Nagyvenyimen a 18. század első felében épített, volt ciszter rendházban várta az összes túrázót az Erdőjárók Mikulása. Itt sétálhattak a 2 hektáros arborétumban, valamint megtekinthették a kettős ciszter kőcímert, melyből hazánkban csak ez az egy létezik. A túra végén pedig két látványos és sejtelmes feketefenyvesben járhattak, illetve a már Dunaújvároshoz tartozó pálhalmi Csirib-völgyben.

A dunaújvárosi Pentele Természetjáró Egyesület szép számban képviseltette magát a Mikulás-túrán
Fotó: Horváth László

– Összesen 321 indulónk volt az idén, ami részben a 2019-es Cartographia Kupa és Észak-Dunántúli Kupa teljesítménytúra mozgalmaknak köszönhető, mert mindkettő felvette a mezőföldi túrát a programjába – emelte ki az egyesületi elnök. – A túrázók az ország minden szegletéből érkeztek, mint például Bátonyterenye, Debrecen, Esztergom, Győr, Kaposvár, Kőszeg, Pécs, Szeged, Szolnok, Tatabánya és Vác. A legtöbb résztvevő Budapestről jött, de sokan voltak Székesfehérvárról, illetve a túra közvetlen környékéről, Dunaújvárosból, Mezőfalváról és Nagyvenyimről is. A cél mindenkinek a nagyvenyimi általános iskolában volt. A túra során az ellenőrző pontokon szaloncukor, pogácsa, mézeskalács, tea, a célban pedig zsíros és lekváros kenyér, alma, tea és forralt bor várta a vándorokat. Természetesen minden teljesítő névre szóló oklevelet és mellé egy kitűzőt kapott ajándékba. – Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy sikeresen zárult a túránk. Minden résztvevő jól érezte magát, rácsodálkoztak az általuk ismeretlen látnivalókra. Sokan gratuláltak a rendezéshez, és ígérték, hogy jövőre is itt lesznek! Köszönöm a támogatók és társaim segítségét, hiszen ők is nagyban hozzájárultak a sikeres rendezéshez – tette hozzá Németh László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában