turizmus

2020.06.10. 15:00

Még a madár se nagyon járt szállóban áprilisban

A koronavírus-járvány áprilisban gyakorlatilag lenullázta a szálláshelyek forgalmát, kísértetházakká váltak a szállodák, a panziók, a kempingek, az üdülőház-telepek, a közösségi szálláshelyekről eltűntek a közösségek.

Majer Tamás

Most már több egy háztartásból érkező turista tölt el vendégéjszakákat a Velencei-tónál is, mint áprilisban Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Világos, mindenki otthon maradt, még a járdaszigetekre sem merészkedtek sokan. A kijárási korlátozás, a határvizsgálatok, a be- és kiutazási korlátozások és tiltások meglátszanak a számokon: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a kereskedelmi szálláshelyek forgalmát vizsgáló adatsora néhány napja jelent meg, s 2020. április hónapját vizsgálja, mutatja be.

Most már több egy háztartásból érkező turista tölt el vendégéjszakákat
a Velencei-tónál is, mint áprilisban Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A magyarországi vendég­éjszakák száma áprilisban 97 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégekre vonatkozó visszaesés 99, a belföldieké 95 százalékos volt. A külföldi vendégek és vendég­éjszakák tekintetében mindez azt jelenti, hogy a különböző szálláshelyeken áprilisban háromezer külföldi vendég fordult meg, akik összesen 17 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 18 ezer volt, a vendégéjszakáké pedig 52 ezer. A panziók jártak a legkevésbé rosszul – persze pezsgő alighanem náluk sem durrant –, ugyanis a fenti vendégéjszakák mennyiségének közel felét panziókban töltötték el az utazni kénytelenek. E szállástípusban így aztán az átlagosnál kisebb volt a visszaesés, „csupán” 81 százalékos. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron 97 százalékkal lett kevesebb, ez egymilliárd forintot jelent. Áprilisban Magyarországon összesen 1297 kereskedelmi szálláshely tartott nyitva, felükben egyáltalán nem volt forgalom.

Összehasonlításul nézzük meg a korábbi hónapok számait!

Szintén a KSH adatsoraira támaszkodunk. Márciusban a pandémia következtében a külföldi vendégek által hazánkban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 68, a belföldieké 61 százalékkal esett vissza 2019 márciusához viszonyítva: tehát már idén márciusban is erőteljesen érződött a koronavírus-járvány hatása a szektorban. Másképp volt ez az év elején. Februárban a külföldi vendégek 11, a belföldi vendégek 8,3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a honi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Persze a szökőnap is segítette a növekedést mutató statisztikát, de nem csak azon múlott. Januárban a külföldi vendégéjszakák száma 17, a belföldieké 6,8 százalékkal volt magasabb, mint egy éve januárban. Ebbe a növekedésbe taposott bele a járvány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában