„Óriástakarósok” találkozója

2020.08.11. 07:15

Gyermekotthonoknak felajánlott takarókat is készítenek a csákberényiek

„2014 óta már hetedik alkalommal jövünk össze, hogy élvezhessük a kézimunka közös örömeit. Az óriástakaró hozott össze bennünket, így lettünk Takarós Lányok”, mondta Csobán Erika, a jövő héten kezdődő kézműves alkotóhét főszervezője. Az egyik nap idén is a jótékonysági takarókról szól majd.

Borsányi Bea

A helyi művházban kiállítás is nyílt korábban az alkotásokból Fotó: FMH-archív

Mindenkinek, aki köt és horgol, a szekrénye alján vannak maradék fonalai, amelyeket akár jótékony céllal is fel lehetne használni. Ez volt az alap­ötlet hat évvel ezelőtt, és így születtek meg az első takarók, amelyek maradék fonalakból készültek, 50-szer 50 centiméteres horgolt vagy kötött kockákból álltak össze. Az első két évben rekord nagyságú darabok is készültek, azóta viszont „csak” 1 méter széles, 1,5 méter hosszúakat varrnak és ajándékoznak gyermekotthonoknak a programban részt vevők.

Az évek folyamán a szombati „takarós nap” mellett más kézműves programok is megjelentek, így a kezdeményezés alkotóhétté bővült, amelyen minden évben meghirdetett tematika jegyében születnek a különböző alkotások. Készült már óriási horgolt mesekönyv, társasjáték, de életre keltek a magyar népmesék, a hupikék törpikék és Andersen mesefigurái is. A koronavírus miatti bezártság után az idén szimplán az együttlétet, a jó hangulatot állították a középpontba.

A helyi művházban kiállítás is nyílt korábban az alkotásokból Fotó: FMH-archív

„Ez a fajta horgolás mindenkinek jó – gyógyítja a megajándékozott gyermekeket és lélekemelő a munkában részt vevő hölgyek, asszonyok számára, akik a jótékonykodás mellett közösségre, barátokra lelnek. Ezek talán nagy szavak, de kiderült, hogy a gyakorlatban is működnek”, mondta Csobán Erika.

A csákberényi művelődési házba idén is mindenkit várnak augusztus 24. és 30. között, aki szívesen köt, horgol, vagy más kézműves elfoglaltságot keres.

Lesz többek között táskahorgolás és nemezelés, mézeskalács-díszítés, karkötő-, és sajtkészítés. Bizonyos programokért részvételi díjat kell fizetni, ezek bevétele is jótékonysági célra fordítódik majd.

„Kellemes, beszélgetős, baráti légkörben történő horgolásra minden nap lesz lehetőség. Várunk mindenkit, akár egyedül csak a horgolótűje, vagy akár a családja társaságában is”, invitált a főszervező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában