idén ne maradjanak sokan egyedül!

2020.12.23. 07:15

Kellenek a Vendégek!

Egy magánszemély ötlete nyomán, több szervezet támogatása mellett kezdődött el tavaly az a program, amelynek célja, hogy lehetőleg minél kevesebb magányos ember maradjon egyedül a karácsonyt ünneplő napokban.

Tihanyi Tamás

Vigyázni kell az ajándékozásnál is, figyelmeztet Kereskedő Emőke

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem kell hangsúlyozni, hogy ebben az egyébként csodálatos időszakban a magány rossz, legtöbbször szinte bénító és letaglózó hatásai még a korábbinál is jobban sújtják azokat, akik gondjaikat senkivel sem tudják megosztani. Akik betegek, vagy egyszerűen csak elfáradtak abban, hogy szinte átúszták az élet folyóját, és már ott vannak a túlsó parton. Egyedül.

– Tavaly decemberben, még a világjárvány megjelenése előtt született meg bennem az ötlet, amit saját, Az első 80 év elnevezésű blogomban kezdtem népszerűsíteni – mondta Kereskedő Emőke teológushallgató. – A Vendégangyal egyfajta szeretetkölcsönző programnak indult, és nem várt sikert ért el. Lényege, hogy találjunk olyanokat, akik megengedhetik maguknak, és késztetést éreznek arra, hogy megajándékozzanak, vendégül lássanak a környezetükben, szomszédjukban egy magányos, idős embert az ünnepek alatt, egy téli estén. Idén, a koronavírus-járványra való tekintettel ez a kezdeményezés sajnos kizárólag a gondos ajándékozásra szorítkozhat. Az ünnepi angyalkákat ezért arra kérjük, hogy maszkban, kesztyűben, előre egyeztetett időpontban, a távolságot betartva, és ha megoldható, „érintésmentesen” vigyenek fertőtlenített ajándékot idős embereknek!

Vigyázni kell az ajándékozásnál is, figyelmeztet Kereskedő Emőke
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ajándékozási ötletekre Kereskedő Emőke listát állított össze, amit blogján tett bárki által elérhetővé. Szerinte a legegyszerűbb és leginkább ajánlott ajándék az idei karácsonyon a bontatlan, „gyárilag” lezárt, lehetőleg tartós élelmiszer, valamilyen finomság. Nem árt az sem, ha az egészségtudatosság érvényesül az adott meglepetésben.

– Kerüljük a cukros, zsíros élelmiszereket, az alkoholos italokat és a dohánytermékeket akkor is, ha ezek sokszor természetesnek tűnő ajándékok. Sok helyen lehet kapni időseknek összeállított táplálékkiegészítőket, ezek is ajánlottak. Beszéljünk az átadáskor a használatukról! A képeskönyvek, újságok mindenkinek jól jönnek. Ne feledjük, az időseknek a napi rutinfeladatok elvégzése is nehézséget okozhat. Így bármilyen házi gondozást segítő eszköz hasznos lehet, amely megkönnyíti az idősek mindennapi életét – tanácsolja a tapasztalt kezdeményező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában