Frissen Fejérből

2021.05.29. 20:00

A kormány és a kis közösségek is tesznek a fenntarthatóságért

Ahogy arról korábban beszámoltunk, pénteken a Palotavárosi Közösségi Kertben 50 öntözőkannát adtak át, ami fontos szerepet játszik a városrész növényeinek gondozásában, így a fenntarthatóság kérdésében is.

Baráth Eszter

20210528 Székesfehérvár, Vargha, Viza, palotavárosi közösségi kert. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az átadót követően Vargha Tamás országgyűlési képviselővel a környezetvédelemről és a fenntarthatóságról beszélgettünk, melynek kapcsán kérdésünkre elmondta, hogy a városnak és természetesen a kormánynak is van programja a kérdéskörben. – Egyrészt a klímacsúcson megfogalmazta miniszterelnök úr, hogy azoknak kell a klímarombolás árát megfizetni, akik rossz értelemben tesznek azért, hogy környezetünket károsítsák, és nem a magyar embereknek – emelte ki az országgyűlési képviselő a kormány álláspontját. Hozzátette, az energiatermelésben is igyekeznek lépéseket tenni, célokat tűztek ki. – Az atomenergia egy tiszta energia, készül a Paks 2 megépítése. Nincs olcsóbb és nincs tisztább elektromos energia, mint amit egy atomerőműben elő tudunk állítani és biztonságos is. Az energiaügyben igyekszünk diverzifikálni a beszerzéseket, mert ebben a pillanatban az orosz gázszállításoktól függünk, és függeni bárkitől bármilyen tekintetben egy országnak nem jó. Megkötöttük a megállapodást Horvátországgal, ahonnan a magyarországi gázszállítások 10 százaléka fog érkezni – mondta Vargha Tamás. Kiemelte Georgiában (Grúziában) tett múlt heti látogatásának fontosságát, hiszen ezen a területen keresztül fut az a gázvezeték, amely az azerbajdzsáni gázmezőkről szállítja a gázt. Az elkövetkező évek programja, hogy ez a vezeték Magyarországot is elérje.

Vargha Tamás és Viza Attila közösen ültettek el néhány friss fűszernövényt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen a kis közösségek is sokat tudnak tenni a klímavédelemért és a fenntarthatóságért. – Ez az kert az egyik legkiválóbb példája. Itt a lakótelep közepén, hatalmas lakóházak ölelésében van egy ilyen kis kert. Azt gondolnánk, hogy fűszernövények, növények, virágok csak a falvakban nőhetnek. Ez egy fantasztikusan jó példa arra, hogy nem. A palotavárosiak 2013 óta gondozzák és ültetnek gyümölcsfákat, zöldségeket, fűszernövényeket. Azt gondolom, hogy hasonló kertek lehetnének nem csak Palotavárosban, vagy a fehérvári kertes házakban, hanem mindenhol, ahol a közösség azt érzi, szeretnének ilyet. Ez egy közösségkovácsoló erő is, hiszen úgy érzik, hogy összetartoznak és nemcsak a lakásokban külön-külön élnek emberek, hanem van valami találkozás is – emelte ki a képviselő a fenntarthatóság egyik formáját, melyre jó példa a Palotavárosi Közösségi Kert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában