Frissen Fejérből

2021.06.18. 07:45

Javában zajlik a régi vonat teljes felújítása Kápolnásnyéken

Jól halad a kápolnásnyéki Halász-kastélyban új otthonra lelt régi mozdony és vasúti kocsi felújítása. Az újabb turistacsalogató attrakció külső – valósághű – felújítása zajlik.

S. Töttő Rita

Teljesen felújítják a vasúti kocsit és a mozdonyt

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, közel egyéves tervezési folyamatot követően, tavaly érkezett Kápolnásnyékre a védett műtárgyként nyilvántartott, 1888-ban gyártott 326-os gőzmozdony – amelynek különleges, turisztikai feladatot szánnak a Halász-kastélyban: a tűzoltókocsival együtt felújítják, hogy gyerekek, családok, csoportok számára is izgalmas kihívásokat és játékos szabad­idő-eltöltést biztosító szabadulószobát hozzanak létre benne.

A MÁV járműtelepéről érkezett vasúti járműveket a szakemberek megszabadították a régi festékrétegektől, rozsdától és egyéb szennyeződéstől, s megkezdődött az újrafestésük. – Teljes mértékben az eredeti állapotot szeretnénk visszaállítani, minden szín és felirat ugyanolyan lesz, mint a vonatok fénykorában. A tűzoltókocsi a háború előtt személykocsi volt, így a restaurálás után az eredeti zöld színét kapja vissza – mondta el a hírlapnak L. Simon László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, az új attrakció ötletgazdája.

Teljesen felújítják a vasúti kocsit és a mozdonyt
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A belső terek kialakítására csak ezután kerülhet sor, ám még a külső munkálatokból is sok minden hátra van. A mozdony festése kész, a tűzoltókocsi javítása van soron. Ezután történhet meg a lefestése, majd a külső elemek újratervezése, építése és illesztése. A jövő terve az, hogy a Velencei-tavi vasúti fejlesztéseket bemutató szabadtéri kiállítással is kiegészül a mozdony környezete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában