Frissen Fejérből

2021.06.23. 17:30

Több évtizedes, szép történet a rózsáké a fehérvári virágos házon

A városban élők számára már ikonikussá vált a belváros egy kis utcájában található ház színes rózsákkal borított falának látványa.

Baráth Eszter

A tavalyi baleset után újra nő a rózsa a ház oldalán

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bár a tulajdonosoknak sok munkájuk van vele, a „rózsás ház” szinte olyan szerves részévé vált a belvárosnak, mint például Kati néni szobra. De honnan indult ez a történet?

– Olyan 5-6 éves volt a gyerekem, amikor annak idején rákérdezett, hogy mitől Rózsa utca az, ahol lakunk, amikor itt egy darab rózsa sincsen. Akkor én is elgondolkodtam rajta. Ez már 21-22 éve történt – mesélte a kezdetekről Csukly Zsolt, a ház és a rózsák tulajdonosa. Ez persze nem jelenti azt, hogy a ma látható növények ennyi idősek lennének, mert sajnos évről évre „jóakarók” kihúzkodták a töveket.

A tavalyi baleset után újra nő a rózsa a ház oldalán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bár sokunk számára ez hihetetlen, de a tulajdonos szerint volt, akinek nem tetszett, és ezért csak a Lakatos utca felőli rész maradt épen. Mint mondja, ő elég makacsul mindig újraültette a virágokat, és később már igyekezett olyan fajtákat választani, amelyek gyorsan nőnek. Csukly Zsolt kiemelte, nem értett ehhez, csak arra gondolt, meg kellene oldani, ezért, mondhatni, inkább szerencse, hogy így alakult.

– Annak idején a papám kis fadézsában nevelgetett futórózsát. Később, amikor arrébb akartuk rakni, már nem tudtuk, mert a karvastagságú gyökere átütötte nemcsak a dézsát, hanem az alatta levő vastag betont is. Elcsodálkoztam, hogy volt erre képes, de a másik oldalról azt gondoltam, ha ilyet telepítünk, az életben tud maradni – emlékezett vissza a tulajdonos.

Sokak számára lehet emlékezetes a virágzó fallal kapcsolatban a tavalyi szerencsétlen baleset, amikor a rózsák egy része leszakadt: a szemközti egyházmegyei látogatóközpontot építették, egy darut állítottak fel, amelyhez egy még nagyobbat hoztak, ekkor történt a baleset.

A ház másik felét fehér színű rózsák borítják be
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Azt azért sajnálom, mert a legszebb része volt, és sokat dolgoztam vele. Amikor küldik nekem a 3-4 évvel ezelőtti képeket, akkor tudatosul bennem, hogy milyen jól is nézett ki – mondta a történtekről Zsolt. Aki aztán új töveket ültetett, és elhatározta, hogy 3 év alatt újra felfuttatja a rózsát az ereszcsatornáig. Mint mondja, körülbelül igaza lesz. A falnál számos fényképet készítenek a járókelők.

– Ez aranyos dolog, persze mindennapos. Amikor itt ülünk és nézzük a tévét, szoktuk mondani, hogy megint villámlik, mert még a sötétben is vakuznak sokszor, akik akkor erre jönnek. Azért van, hogy tetsszen az embereknek, ebben a ronda, szürke világban kapják fel kicsit a fejüket – emelte ki a tulajdonos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában