Van létjogosultságuk a közösségekben

2021.07.12. 14:00

Az évtizedek alatt a polgárőrség sikeresen birkózott meg az egyre bővülő feladatkörökkel

Az elmúlt másfél évben, a pandémia alatt új szerepkörben mutatkozott be a polgárőrség. Az új arc lényege a társadalmi felelősségvállalás, a szolidaritás és az önfeláldozás – erről is beszélt ünnepi köszöntőjében Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke szombaton az idén 30 éves Országos Polgárőr Szövetség megyei polgárőrnapján.

Borsányi Bea

Az első polgárőrcsoportok az 1980-as évek végén alakultak, abban az időszakban, amikor a lakosság szeretett volna még nagyobb biztonságot. Akkoriban ugyanis – többek között a megnyíló határoknak is tulajdoníthatóan – megnőtt a bűncselekmények száma. Az alulról jövő kezdeményezés hamar népszerűvé

vált, és az is gyorsan kiderült, ezek a civil csoportok hatékonyabban működhetnek, ha ezt szervezett formában teszik.

Ebben a már létező önvédelmi szervezetek 1990-ben az akkori országos rendőrfőkapitány, Szabó Győző által összehívott első értekezletükön meg is állapodtak. Ezt követően alakult meg 1991 áprilisában az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége, melynek alapvető célja, hogy segítse az ország közrendjének és közbiztonságának fenntartását a helyi közösségekben.

A megnyitón Cseh István, a megyei szövetség elnöke mondott köszönetet ünnepi beszédében a polgárőröknek az elmúlt időszakban végzett munkájukért
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A bűnmegelőzés, vagyis a járőrözés mellett az évek folyamán aztán kibővült a polgárőrök tevékenységi köre. A civil bűnmegelőzők a rendőrség mellett a határőrség feladatainak ellátását is segítik. Részt vesznek a környezetvédelemben, a gyermek- és ifjúságvédelemben, a kábítószer-fogyasztás megelőzésében, a rendezvények, sportversenyek biztosításában, szervezik a Szomszédok Egymásért Mozgalmat, segítenek a tanyasi embereknek a tanyaprogram keretében, és részt vállalnak a közlekedés biztosításában, a helyes közlekedési magatartás oktatásában is.

A polgárőrök, beleértve a megyei és az országos vezetőket is, önkéntesen végzik munkájukat, azaz nem kapnak érte fizetést. A szövetségnek ma országosan rengeteg településen működnek egyesületei, és mint azt Cseh Istvántól, a megyei szervezet elnökétől megtudtuk, Fejér a legjobbak közé tartozik, hiszen a 108 településből 103-ban mintegy 3700 polgárőr dolgozik.

A hivatalos ünnepséget követően finom ebéddel várták a tisztelt megjelenteket
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Őket és családtagjaikat várták szombaton Csákváron a megyei polgárőrnapra. A rendezvény tavaly elmaradt, idén azonban nemcsak az adta az esemény apropóját, hogy ezzel is megköszönjék az önkéntesek munkáját, de a 30. évforduló is okot szolgáltatott az ünneplésre. Az elmúlt három évtized kapcsán Cseh István lapunknak úgy fogalmazott, annak idején a kezdeményezés nagy kérdőjellel indult, de az idő bebizonyította, szükség van a polgárőrök munkájára, amely az elmúlt másfél évben a járvány alatt újabb feladatokkal bővült.

Az elnök azt is hangsúlyozta, várják a fiatalabb korosztálybeliek jelentkezését, hiszen a polgárőrség nagyobb része ma már inkább az idősebbek közé tartozik. Ez talán azért van, mert – ahogy fogalmazott – ők megfontoltabbak, és jobban tenni akarnak a biztonságukért, mások biztonságáért. A nap ünnepélyes megnyitóján több kitüntetést is átadtak egyesületi vezetőknek és tagoknak. Ezt követően közös ebéddel, kirakodóvásárral, kulturális műsorokkal, pusztabuszozással, lövészversennyel és más vetélkedőkkel várták azt a közel félszáz résztvevőt, akik ellátogattak Csákvárra a kastélyparkban tartott rendezvényre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában