2022.12.21. 11:00
Édes kihívás az alsószentiváni faluünnepen
„Harang csendül, / Ének zendül, / Messze zsong a hálaének, / Az én kedves kis falumban / Karácsonykor / Magába száll minden lélek.” – hangzik Ady Endre Karácsony című versének egy részlete. Ebben a lelkületben zajlott az alsószentiváni falukarácsony, melynek keretében sütiverseny is szerepelt a programban.
A zsűri értékelése alapján a legjobb karácsonyi sütemények egy asztalon.
Fotó: Nagy Orsolya
Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: pezsgett az élet a mögöttünk hagyott hétvégén is Alsószentivánon, ahol a művelődési házban igazi piaci kínálat és hangulat fogadott mindenkit.
A szervezők karácsonyi műsorral, kézműves-foglalkozással, meleg étellel és itallal ajándékozták meg a kicsiket és nagyokat, az Alsószentiván Községért Egyesület pedig sütiversennyel lepte meg az érdeklődőket. A különféle finomságok egyenesen rabul ejtették nemcsak a zsűri, de a kóstolók ízlelőbimbóit is. Pongrácz József (diós-mákos kalács), Vargáné Agócs Martina (málnás-mézes), valamint Lak Józsefné (zserbó) és Nagyné Madarasi Rozália (havas háztető) finomságai vitték a prímet, a készítők értékes és hasznos konyhai eszközökkel is gazdagabbak lettek. A versenyt követően sikerült megszólaltatnunk Vargáné Agócs Martinát, aki málnás-mézes édességével került a legjobbak közé.
– Pár éve kezdődtek ezek a közösségkovácsoló rendezvények (fotó-, rajz- és sütiverseny), amelyeken kisebb megszakításokkal mindig részt veszünk, és ezek igazi családi programok is egyben – mondta Vargáné lapunknak. Elárulta, hogy a málnás-mézes sütemény édesanyja receptje nyomán készült, dekoratívra és egyben igazi ízbombára sikeredett. Megköszönte az Alsószentiván Községért Egyesületnek, hogy ezekkel az eseményekkel egy kis színt visznek az itt élők minden napjaikba.
![](https://cdn.feol.hu/2022/12/kUMdy3jhnkWXA2amCqcaOWHfD9zK0nHWLJVV4hnDJP4/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiOTliZTc5NTJmYTRhNGY4ZTRlMGJlNTNiY2ZkODVi.jpg)
Forrás: Interjúalany
Természetesen a közeledő ünnep mellett sem mehettünk el szó nélkül.
– A karácsonyt mindig családi körben töltjük, ilyenkor együtt sütünk, főzünk. A család apraja-nagyja együtt készül, és a hagyományoktól eltérő ételeket főzünk. Nekünk megvan a saját „hagyományos” ünnepi étlapunk, igyekszünk mindenkinek a kedvencét elkészíteni, így ezáltal elég színes. Pár eleme: tyúkhúsleves, töltött tyúk, rántott hús, fasírozott, gombás hús, franciasaláta, rizs, burgonya. A változatosság gyönyörködtet, ahogy szokták mondani, mert ilyenkor nyolcan ülünk szenteste az asztalhoz. A sütemény minden évben más. Idén a kozáksapkára, a mézeskalácsra és a fagyiszeletre esett a választás.