Arcanum

2024.03.06. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Borsányi Bea

Gyerek okozta a tüzet

„Március 3-án délelőtt háromnegyed tízkor lángra lobbant a Kálozhoz tartozó nagyhörcsögi Ezüst-tanyán Hirtling Istvánék sertésólja. A tüzet a felügyelet nélkül hagyott négyéves kisfiú okozta, aki a keze ügyében levő gyufával a sertésólhoz ment játszani” A tüzet sikeresen eloltották, de az 1964-es újság figyelmeztetett: „Ismét a magára hagyott gyermek... Tavasz közeleg. A nyirkos időket száraz napok váltják fel. Könnyebben gyulladnak a tetők, ólak, egyéb gazdasági létesítmények. Éppen ezért kell újra felhívni a szülők figyelmét: ne hagyják felügyelet nélkül gyermekeiket! Tartsák a gyufát a gyermek számára hozzáférhetetlen helyen!” 

Nagy meccsre készült a Vidi

Az 1973-74-es szezonban a Közép-Európai Kupában a Videoton futballcsapata a ZVL Zilinával és az FC Szarajevóval került egy csoportba. Ősszel két mérkőzést játszottak a fehérváriak: a Szarajevó otthonában 3-1-re kikaptak, hazai pályán viszont 3-1-re legyőzték a Zilinát. Ilyen előzmények után várta a csapat a tavaszi folytatást: 1974. március 6-án játszották Fehérváron a Szarajevó elleni mérkőzést. A meccsre a Fejér Megyei Hírlap hasábjain is „hangoltak”. Kovács Ferenc, a Vidi mester így nyilatkozott: „Feltétlenül nyerni akarunk és a csoportdöntőt is mi szeretnénk vívni.” A győzelem összejött, aznap 3-1-re verte a Videoton a jugoszláv csapatot, ám végül a kupából kiesett.

A Vadex volt az első

1984-ben külkereskedelmi jogot kapott a Mezőföldi Erdő- és Vadgazdaság. A jogosítvány értelmében lehetősége lett mindarra, amelyre korábban csak a MAVAD-nak volt: értékesíthetett élő és lőtt vadat és az ország egész területén szervezhetett vadászatokat külföldi vendégek részére. Az erdő- és vadgazdaságok közül elsőként kapták meg ezt a lehetőséget, noha tizenhétezer hektáros erdőterületükkel és negyvenezer hektáros vadászterületükkel nem tartoztak sem a legnagyobbak, sem pedig a legismertebbek közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában