Arcanum

2024.04.25. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Bokányi Zsolt

Korrózióvédelmi kiállítás 

Szakértői voltunk a rozsda eltüntetésének, olvashattuk ötven éve a hírt. Azóta talán néhányan kicsit mégis berozsdásodtunk, akár értünk hozzá, akár nem. Szerdán Várpalotán a Magyar Vegyészeti Múzeumban, megnyitották „A korrózióvédelmi eljárások fejlődése” című állandó kiállítást. Ez a kiállítás a maga nemében egyedülálló a KGST-országok körében, illusztrálja a már több ezer éves korrózióvédelem fejlődését, különös tekintettel annak magyarországi kialakulására, múltjára. A hazai kutatás és az ipar már nemzetközi elismerést szerzett. A KGST-országok körében hazánk a specialistája az elektromos és műanyag festési módszereknek. Figyelemre méltó eredményeket értünk el a távvezetékek korrózióvédelmében is. 


Rádióriport Pákozdról

Igaz hogy még napjainkban is „szól a rádió”, de lehet, hogy az ötven évvel ezelőtt íródott cikket ma úgy kezdenénk, hogy – Podcast beszélgetés készült Pákozdon – bár ez a lényegen semmit nem változtat. Rádióriport készült Pákozdon, a Nagy család Honvéd utca 29. szám alatti portáján a falusi szabad szombatokról, pontosabban arról, hogyan tölti el a szabad szombat révén megnövekedett szabad időt Nagy Lajos és családja. A rádióriport a Petőfi rádió adása számára készült, s a mint tudósítónk, Jákli Lajos hírül adja, Hegedűs József, a községi tanács-vb titkára, a falutörténet régi amatőr kutatója is nyilatkozott a felvétel során a község életéről. 


Alba Regia Napok 74'

Kulturális rendezvényekre készült Székesfehérvár 1974-ben (is). Az Alba Regia napokra tekintettel az Irodalomtörténeti Társaság Székesfehérváron tartja vándorgyűlését. A háromnapos rendezvény során 17-én Sőtér István Eötvös József küldetéstudatáról tart előadást, a következő napon a fiatalok körében történő irodalmi ismeretterjesztésről rendeznek vitát, majd az utolsó nap többek között a mai magyar líra áramlataival foglalkozik a vándorgyűlés. Érdekesnek ígérkezik a Vasvári Pál Gimnázium növendékeinek vállalkozása is: a Bástya cukrászda előtti téren előadják Sophokles Elektra című művét. Ugyancsak a Bástya cukrászda előtt zajlik majd le az ünnepi könyvhét megyei megnyitója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában