Frissen Fejérből

2024.04.26. 19:15

Vakvezető kutyák sétáltak gazdáikkal Fehérváron (galéria)

Péntek délután közös sétát tartott a Látássérültek Regionális Egyesülete a szombaton esedékes vakvezetőkutyák világnapja alkalmából. A programot kötetlen beszélgetés zárta.

Gombor Lili

A vakvezetőkutya nagyon nagy segítséget jelenthet

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Április 26-án, pénteken 16.00 órakor közös belvárosi sétára indultak a résztvevők  a vakvezető kutyák világnapja alkalmából a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete szervezésében. A séta kötetlen beszélgetéssel zárult a Tarsoly Ifjúságért Egyesület közösségi terében. A meghívott vendég előadó Rózsa Katalin, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Vakvezetőkutya-kiképző Központ munkatársa volt, aki a résztvevők kérdéseire válaszolva beszélt arról, hogyan is zajlik egy vakvezető kutya kiképzése, milyen feltételeknek kell megfelelnie az állatnak ahhoz, hogy vakvezetésre legyen kiképezhető, és egyáltalán mit kell tudni ezekről a kutyákról.

A vakvezető kutyák kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött, és 1934-ben Guide Dogs for the Blind Association néven alapították az első vakvezető kutya-kiképző szervezetet Angliában. A II. világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezető kutyákat, mára pedig teljesen megszokottá és elfogadottá váltak, akik nagyban segítik gazdájukat a mindennapi életben. Magyarországon  1979 óta zajlik vakvezető kutya-kiképzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában