Ólvasói kihívás

2024.05.21. 14:00

Egy orrszarvú taposta halálra

Az Állatbarát Olvasó Kihívás májusi kiemelt olvasmánya a Balogh Boglárka és Bedő Orsolya által jegyzett Az orrszarvúk hajnala. A kötet, mely a 2017-ben Ruandában elhunyt Gyöngyi Krisztián életét mutatja be, elérhető a Vörösmarty Mihály Könyvtár Felnőtt kölcsönző részlegén.

Bokányi Zsolt

Fotó: Facebook

2017 nyarán egy orrszarvútámadásban elhunyt Gyöngyi Krisztián 43 éves Afrika-kutató, ökológus. A többség ekkor találkozhatott a magyar ökológus nevével először, ám a tragikus hirtelenséggel elhunyt kutató ekkor már elismert természetvédőnek számított. Kereskedelmi matrózból lett állatvédő, New York, Dublin és Kent érintésével végül Afrikában kötött ki. Önmagát folyamatosan képezte, az orrszarvúak szakértőjévé vált. Életét a világutazó szerző, Balogh Boglárka meséli el a kutató felesége, Orsolya emlékei alapján.

„Bwana Chipembere, Orrszarvú Főnök, az okölógus Gyöngyi Krisztián 43 évesen életét vesztette Afrikában. Baleset volt, tragikus véletlen: orrszarvú, egyik imádott kedvence gázolta le menekülőben. Ezek a lélektelen tények; a teljes kép azonban több, sokkal több. Egy olyan ember arcképe, aki fiatalkori olvasmányai után indult el az álmok útján, és lett elhivatott, csupa tűz és szenvedélyes tudományos kutató, az orrszarvúk nemzetközi hírű szakértője. Gyöngyi Krisztián portréja, aki fájdalmasan rövid, mégis maradéktalan, teljes élet adatott. A kereskedelmi matrózból lett állatvédő kiskunhalasi fiú történetét a világutazó szerző, Balogh Boglárka meséli el Krisztián élete párja, Orsolya emlékei alapján, filmszerű elevenséggel és hűséggel.” – így ajánlja az Az orrszarvúk hajnala című kötetet ifj. Vitray Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában