Frissen Fejérből

2024.05.30. 15:15

Fejér vármegyei oktatási intézmények az Arany János Programban

Székesfehérváron tartották az Arany János Tehetséggondozó Program tavaszi konferenciáját. Az intézmények képviselői május 23–25 között tanácskozáson vettek részt a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium szervezésében. Fejér vármegyében számos oktatási intézmény vesz részt az Arany János Programban.

Gombor Lili

A program célja a hátrányos helyzetből induló diákok felzárkóztatása és tehetséggondozása

Fotó: Illusztráció: Pexels

Az oktatási intézmények képviselői május 23–25 között tanácskozáson vettek részt a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium szervezésében. Fejér vármegyében számos oktatási intézmény vesz részt az Arany János Programban, amelynek célja a tanulók iskolai sikerességének elősegítése, a szociális szempontból hátrányos helyzetű tanulók középfokú iskolai előrehaladásának, tehetséggondozásának támogatása komplex – pedagógiai, szociális, egészségügyi, kulturális – eszközrendszerrel. 

Az Arany János Program az iskolát és a kollégiumot a társadalmi mobilitás kitüntetett intézményeinek tekinti, amelyeknek meghatározó szerepük van abban, hogy a társadalmi előrejutást minél inkább a tanuló tehetsége, szorgalma, ne pedig családja anyagi helyzete, szülei foglalkozása vagy éppen lakhelye határozza meg. A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola a Székesfehérvári József Attila Középiskola Kollégiummal együtt kezdetektől részt vesz a programban – ismertette a Székesfehérvári Tankerületi Központ. Az eltelt több mint húsz évben számos hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, továbbá a különböző társadalmi hátránnyal küzdő tanulót segítettek hozzá ahhoz, hogy megkezdhessék és sikeresen befejezhessék a középfokú tanulmányaikat, végzettséget szerezhessenek, felkészülhessenek a felsőoktatásban továbbtanulásra, jogosítványt szerezhessenek, különböző tartalmas iskolai és kollégiumi programok részesei legyenek. A programot segítő pedagógusok lehetőséget kapnak arra, hogy ne csupán az iskolai, megszokott körülmények között vehessenek részt a személyiségformálásban, és természetesen a programban való részvételért külön díjazásban is részesülnek – tudtuk meg a tankerületi központtól.

A következő tanévtől az Arany János Tehetséggondozó Programba beiskolázást a Székesfehérvári Kodály Zoltán Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola végzi a Székesfehérvári József Attila Középiskola Kollégiummal együttműködésben, azon tanulók, akik a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola keretein belül csatlakoztak a programhoz, ott is fogják befejezni a tanulmányaikat, azonban a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola már nem indít a programban új osztályt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában