Minden kocsit bevetnek

2024.05.02. 17:30

Hamarosan munkába áll az összes kerékpárszállításra alkalmas vonat

Közel negyven kerékpáros szeretett volna egyszerre felszállni május 1-jén késő délután egy Budapest felé tartó vonatra Gárdonynál, ám a helyzet tarthatatlanná vált. Ezért jöttek a rendőrök. A MÁV elárulta, mikor állítják forgalomba a nagy befogadóképességű kocsikat.

S. Töttő Rita

Illusztráció!

Fotó: FMH-archív (Csapó Balázs / Kisalföld)

Ahogy azt május 1-jén megírtuk, közleményben jelezte a MÁV, hogy a Székesfehérvárról Kőbánya-Kispestre 17:18-kor elindult G43-as vonat (3543) Gárdonynál várakozik, ezért jelentősen megnő a menetideje. A jelzés szerint erre rendőrségi intézkedés miatt kerülhetett sor. Már akkor tudni lehetett: túl sok kerékpáros akart felszállni egyszerre a szűk vagonokba, ezért volt szükség az intézkedésre. A feol.hu úgy tudja: nem csoportos kerékpározók, hanem egyéni biciklisek szerettek volna eljutni vonattal úticéljukhoz, s hogy a jelenség – a túlzsúfoltság – a kerékpáros kirándulások egyre nagyobb népszerűsége miatt gyakori a vonatokon.

A MÁV megkeresésünkre hozzátette: a Székesfehérvárról Kőbánya-Kispestre 17:18-kor elindult G43-as vonatra Gárdonynál mintegy 35-40 kerékpáros szeretett volna felszállni, miközben a FLIRT motorvonat egy egységében 6 bicikli szállítható. Mivel az ajtóban és az ülések között elhelyezett kerékpárok balesetveszélyt jelentenek, ezért a helyzet megoldása miatt kért rendőri intézkedést a jegyvizsgáló. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az intézkedés kérése kapcsán a feol.hu-nak elárulta: a helyszínen a rendőrök tájékoztatták a kerékpárral közlekedőket a szabályos és biztonságos utazás feltételeiről, akik közül többen az állomásra időközben beérkező másik szerelvényre átszálltak. Egyéb rendőri intézkedésre nem volt szükség, a kerékpárosok nagy része tehát átszállt a Z30-as járatra, amely három egységes FLIRT motorvonatból állt. Ezen mindössze négy kerékpárosnak nem jutott hely, ők viszont felfértek a következő, Gárdonyból 18:30-kor továbbindult G43-as vonatra. Az első G43-as vonat végül 45 perces késéssel tudott továbbindulni. A késések mérséklése érdekében csak Budapest-Kelenföld állomásig közlekedett, onnan fordult vissza.

A MÁV hangsúlyozta: a május 13-án induló előszezontól a balatoni, velencei-tavi térségbe történő utazás elősegítése érdekében forgalomba állítanak minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit. A Balaton felé-felől közlekedni fog olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges egyidejűleg akár 30 kerékpár szállításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában