"Számbelileg egyre fogyunk, de hitben nem gyengülünk"

2024.05.31. 08:30

Istentisztelet a ráctemplomban

Fotó: Laczkó Izabella / DH

Nyári Mikuláson kinyitott

Bizony létezik nyári Mikulás is. Az az ünnep egy keresztény szenthez, Szent Miklóshoz kapcsolódik. Amikor ereklyéit elmenekítették a hívők a török megszállás elől halála helyéről, Mirából 1086-ban Itáliába, akkor a szállítás közben számos csoda történt, és ezek előtt és persze a keresztény szent előtt tisztelegve létrehoztak egy külön ünnepet, amelyet nyári Mikulásnak neveznek. Ez az ünnep május végén van. Hogy kapcsolódik ez Dunaújvároshoz? 
Minden keresztény templomnak van egy védőszentje, így a pentelei-dunaújvárosi szerb-ortodox templomnak, a ráctemplomnak Szent Miklós, mégpedig neki a nyári ünnepe. Ebből az alkalomból kinyitotta a kaput a ráctemplom, ahol egy ünnepi istentiszteleten vettek részt a hívők és hozzátartozóik. Az istentisztelet ószláv-szerb és magyar nyelven folyt. Számos olyan szertartáselemmel, amely csak a görög-keleti vallás sajátossága. Ilyen volt a kenyér-, kalácsszentelés, és ez alkalommal koljivót is készítenek és kínálnak az istentisztelet végén. A koljivó áztatott, majd őrölt búzából készített édesség, amelyet bőven dúsítanak dióval, fahéjjal.
Forrás: Fekete Györgyi / duol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában