Arcanum

2024.06.18. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Sinkó Viktória

Bérelhető elektroautók

1994-ben még épphogy csak elkezdődött az elektromos autók térhódítása. Erről olvashatunk a hírlap június 18-án megjelent lapszámában: „A franciaországi Strasbourgban immár egy hete elektroautót is bérelhet bárki. A 20. csendesen gördülő, környezetbarát jármű két típusban, a kicsi „Microcar”-ként és a valamivel nagyobb teljesítményű „Volta” változatban kizárólag városi autózásra alkalmas, 70 kilométeres maximális sebességükkel nem nagy a csábítás az 50 kilométeres megengedett sebesség túllépésére. Az első héten az érdeklődők 11 elektroautót béreltek, s a visszajelzések szerint elégedettek voltak. Ami különösen meglepte őket, az az autók csendessége volt.”

Halálos gyógyszer

Akár még súlyosabb katasztrófa is lehetett volna belőle: „Hatalmas riadalmat keltett Franciaországban az egyik gyógyszergyártó cég csütörtök éjszakai közleménye: ebben felkérték a szülőket, hogy vigyék vissza a gyógyszertárakba a Josacine nevű — gyerekek kezelésénél használt, s igen elterjedt — antibiotikum még felbontatlan dobozait, mert a gyógyszer aznap egy kilencéves gyerek halálát okozta. A cég szerint a gyógyszerbe eddig ismeretlen okból igen erős mérgező vegyület kerülhetett: erre utal, hogy a gyerek egy óra alatt meghalt. Bár valószínűleg csak ez a doboz fertőződött meg, ellenőrzésre az összes hasonlógyógyszert visszarendelték.” – jelent meg az 1994. június 18-ai Fejér Megyei Hírlapban.

Leégett a kamion

A 2004. június 18-án megjelent hírlap beszámolója szerint Vajtánál történt a viszonylag szerencsés baleset: „A 63-as úton a település határában tegnap reggel kigyulladt és alvázig leégett egy horvát felségjelzésű, ágybetéteket szállító kamion. Amint azt Sándor Endre, a sárbogárdi tűzoltóság tűzoltási és mentési osztályvezetője lapunknak elmondta, feltehetően műszaki ok miatt ütött ki a tűz, amely pillanatok alatt lángba borította a pótkocsis, ponyvás járművet, amely 440 darab laticelt szállított. A jármű vezetője, lélekjelenlétének köszönhetően nem sérült meg. A tetemes anyagi kár mellett a szerencsétlenségben szerencse, hogy az eset nem háromszáz méterrel odébb történt, ahol a fenyveserdőt már komolyan veszélyeztette volna a tűz. A gépkocsivezetőt egyébként a közeli Golgota Calvari Főiskola lakói – az üzemanyagköltségre összeadva a pénzt – elvitték gépkocsival az országhatárra.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában