A repülősök ismét csatlakoztak a programokhoz

2024.06.23. 11:37

Különleges hangártúrák a Múzeumok Éjszakáján (galéria)

A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület második alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű nagyszabású programsorozathoz. Szombaton már délelőtt pezsgett a repülőélet a börgöndi leszállópályán, hiszen ott rendezték meg a motoros repülőgépek rally bajnokságának fordulóját is, hétfőtől pedig honvéd kadét tábor kezdődik a bázison.

Tihanyi Tamás

A repülőtéri Múzeumok Éjszakája másodszor várta az érdeklődőket. A Góbé szimulátora mindig népszerű

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A koronázó város pilótáinak és ejtőernyőseinek börgöndi otthona nyitott reptérrel és hangárokkal, vezetett túrákkal várta az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. A Repüléstörténeti Gyűjtemény megannyi kincse volt látható: egyebek mellett bemutatkozott a Nemere-projekt, meg lehetett nézni, milyen érzés lehetett egy szovjet Tu-154-es fülkéjében irányítani egy utasszállítót, de feltárult az An-2-es Ancsa és a Mi-2-es futárhelikopter fülkéje is. Aztán ott voltak a honi repüléstörténet további eleven emlékei: az R-22-es Futár, a legidősebb magyar gyártású repülőképes légijármű 1950-ből, aztán a Piper J-3C Cub , a legidősebb magyar lajstromú repülőképes gép 1946-ból. Egész generációk ismerkedtek a szárnyalással egykor a Góbé vitorlázón, azt az élmény egy szimulátor segítségével lehetett megismerni. A programon mások mellett Szilády Dezső egyesületi elnök, Józsa Dávid alelnök, az ejtőernyősök szakosztályvezetője, Pula József, valamint az Öreg Sasok nevében Brotesser Zoltán is érdekes történetekkel várta az érdeklődőket.  

A repülőbarátok sokat tesznek azért, hogy megőrizzék, ami menthető a múlt tárgyi emlékei közül
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Akik közül bizonyára a legtöbbeket viszont látják majd. Az Albatrosz Repülő Egyesület tagjai ugyanis megkezdték a felkészülést a következő, sorrendben már 29. légiparádéra. A dátum már biztos: szeptember 8-án, vasárnap a földi programok mellett ismét különleges gépmadarakat lehet megtekinteni Székesfehérvár és Börgönd légterében és a bázison. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában