Közösen ünnepeltek

2024.06.02. 16:55

Lélekemelő Úrnapi körmenet Fehérvár belvárosában (videó, galéria!)

Közösen ünnepelték az Oltáriszentségben jelen levő Krisztust a székesfehérvári plébániák hívő közösségei vasárnap délelőtt. Spányi Antal megyés püspök celebrált szentmisét, majd azt követően a főpásztor a hívek sokaságának kíséretében körmenetben vitte végig az Oltáriszentséget a belvárosban.

Kecskés Zoltán

A hívek sokaságának kíséretében körmenetben vitte végig az Oltáriszentséget a belváros szívében

Fotó: Fehér Gábor

Az Úrnapját, mint ünnepet 1264-ben IV. Orbán pápa vezette be. Ez Krisztus szent Testének és Vérének, azaz az eucharisztiának az ünnepe. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az ostyában és borban a Megváltó valóságosan is jelen van.

Megtelt hívekkel a Szent István-székesegyház: Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester is ott volt
Fotó: Fehér Gábor

Az Úrnapján idén is megtelt a Szent István-székesegyház hívekkel, ahol a város papsága, különböző plébániák ministránsai, illetve a cserkészek mellett, a hívek soraiban, a résztvevők között a város vezetése is tiszteletét tette.

– A mi hitünk nagy misztériuma az Oltáriszentség. Tudjuk, az Oltáriszentség alapításának ünnepe Nagycsütörtök, de  mégis az Anyaszentegyház egy külön ünnepet is szentelt ennek a titoknak, amely olyan közel van mindannyiunkhoz, de mégsem látjuk át teljesen – mondta Spányi Antal majd az egybegyűlteket külön is köszöntve megjegyezte: „Ez a mai ünnep, ez a körmenet az egész városé, mindannyiunk közös ünnepe!"

Spányi Antal megyés püspök, Jézus Krisztus végtelen és örök szeretetéről beszélt
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A megyés püspök szentbeszédében Jézus Krisztus végtelen és örök szeretetéről beszélt, az Oltáriszentség pedig ennek a szeretetnek tanúja, amely minden próbát kiállt. Spányi Antal hangsúlyozta, a hívő ember hittel hiszi, látja, elfogadja, meghallja, hogy az Eucharisztiában ugyanaz a Krisztus van jelen, aki 2000 évvel ezelőtt a palesztinok földjén járt, tanított, gyógyított, Isten országát meghirdette, apostolokat gyűjtött maga köré, akiket útnak indított Szentlélekkel, hogy róla tegyenek tanúságot.

A főpásztor a szentmisét követően ünnepélyes körmenetben hordozta körül az Oltáriszentséget a belváros szívében felállított négy oltárnál. A körmenet első oltára a Szent Anna kápolnánál, a második a Püspöki Palotánál, a harmadik a Szent Imre templom Fadrusz-keresztjénél, a negyedik pedig a Szent István Hitoktatási és Művelődési Háznál volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában