A Kúria döntött

2024.06.26. 07:00

Szavazategyenlőség borzolta a kedélyeket

Polgárdiban a 2024. június 9-én tartott helyi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki Kiss Márta és Molnár Gergely képviselőjelöltek között. Az eset végül a Kúriához került, mutatjuk, hogyan eszkalálódott idáig a választás.

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

A településen történtek a legnagyobb forgatókönyvírókat is megihletnék, ha politikával és választással kapcsolatos scriptről lenne szó.
Június 9-én, ahogyan az ország minden egyes pontján, úgy Polgárdiban is önkormányzati választásokat tartottak. A 8. képviselőhelyen azonban szavazategyenlőség alakult ki Kiss Márta és Molnár Gergely jelöltek között.

Másnap a mandátum kiosztását a Helyi Választási Bizottság sorsolással döntötte el, amely során a Molnár Gergely nevét tartalmazó boríték került kihúzásra.

Kiss Márta képviselőjelölt kifogásolta a sorsolás körülményeit, amellyel kapcsolatban a Székesfehérváron működő, a választások törvényességét és pártatlanságát biztosító Területi Választási Bizottsághoz nyújtott be fellebbezést, derül ki Polgárdi város közösségi oldaláról. A bizottság helyt adott a fellebbezésnek és új sorsolást írt ki a képviselőjelöltek között. Az új sorsoláson pedig Kiss Márta nevét tartalmazó borítékot húzták ki.
Ezt követően Molnár Gergely képviselőjelölt az új eredmény tudatában jogorvoslati kérelmével a legfelsőbb bírói karhoz, a Kúriához fordult. A testületnek nyolc nap állt rendelkezésére, hogy felülbírálja vagy helyben hagyja a Területi Választási Bizottság határozatát. A Kúria végül nem értett egyet a másodfokkal, így az elsőfokon született eredményt hagyta jóvá, melynek értelmében Polgárdiban a 8. képviselőhelyen Molnár Gergely szerzett mandátumot. Mivel a Kúria a legfelsőbb bírói kar, így döntésük ellen már nincsen egyéb fellebbezési vagy jogorvoslati lehetőség.

A nem mindennapi incidenssel kapcsolatban Kovács Zoltán megyei jegyzőt kérdeztük, aki elmondta, hogy amikor megállapítják, hogy ugyanaz a szavazatszám, a törvény előírja a sorsolást, melynek szabályait jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Jelen esetben a fellebbezést azért fogadták el, mert megállapításuk szerint nem teljesen a szabályok szerint járt el Polgárdiban a Helyi Választási Bizottság, így egyhangú szavazással elrendelték az újrasorsolást. 

A sorsolás, amely nyilvánosan történt, úgy zajlott, hogy mindkét jelölt nevét felírták egy-egy papírdarabra, amit a bizottság elnöke be is mutatott a megjelenteknek. A lapokat összehajtották és a bizottság egyik tagja egy nem átlátszó urnába helyezte őket. Egy másik tagja a bizottságnak megkeverte, úgy, hogy nem nézett oda, csak a kezével érzékelhette az urnában lévő papírdarabokat. Ezután a bizottság újabb tagja odament az urnához, szintén csak a kezével érzékelve kihúzott egy nevet, mivel a papír össze volt hajtva, így nem tudhatta, kinek a neve szerepel rajta. Végül a bizottság más tagja kihúzta az urnában található egyetlen papírt, kihajtogatta és megmutatta a jelenlévőknek, melyen a másik jelölt neve szerepelt, se több, se kevesebb.

A megyei jegyző az eset gyakoriságáról azt mondta, hogy meglehetősen ritka, általában kis településeken fordul elő, ahol nagyszámú jelölt indul, viszont kevés a választópolgár. Azon kérdésünkre, hogy a választás időpontja változtatott-e a kimenetelen, azt válaszolta: „Nehéz megmondani, mivel a szavazás érzelmi és szubjektív érzések alapján történik és egy napon, egy adott jelölt mellé kell tenni az X-et. Így előfordulhat, hogy akire azon az adott napon szavaztak, az másnap már nem biztos, hogy megkapná ugyanannak a polgárnak a szavazatát.”

Szerző: Kovács Patrik

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában