Szent László ünnepe

2024.06.30. 20:00

Szent László maga volt a tiszta erő, a katonai becsület, a hősies kiállás (galéria)

Vasárnap délelőtt negyedik alkalommal tartotta meg Szent László király ünnepét közös szervezésben a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Vitézek Történelmi Rendje Egyesület és a pákozdi Katonai Emlékpark.

Borsányi Bea

Az esemény végén a résztvevők megkoszorúzták a Vitézi Rend Emlékkövét

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Szent László kilenc és fél évszázad óta nincs jelen a földi létben, de emléke, személye, tettei élénken éltek mindig is a magyar nemzet emlékezetében. Ő volt az a tiszta erő, az a katonai becsület, az a hősies kiállás, ami ezt a magyar nemzetet mindig jellemezte. Éppen ezért ezen az emléken nem fogott az idő, nem fogott a történelemhamisítók és történelemrontók ártó keze” – mondta Szent László a krónikás hagyományban címmel, a KEMPP területén álló Szent László szobor tövében tartott előadásában Vitéz Bagaméri László, aki a negyedik volt az alkalom felszólalói sorában. Előtte Törzsök Erzsébet, az emlékpark kereskedelmi és marketing igazgatója, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök beszélt az esemény jelentőségéről és méltatta a lovagkirály erényeit.

Az ünnep elején a résztvevők közösen vonultak a Szent László szoborhoz
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény kapcsán vitéz Béres Ferenc, a Vitézek Történelmi Rendjének országos törzskapitánya elmondta: – 2020-ban ünnepeltük a Vitézi Rend fennállásának 100. évfordulóját, ám ahogy abban az évben a futball Európabajnokság és az Olimpia, úgy ez az ünnepség is csúszott egy évet a járvány miatt. Így végül csak 2021-ben tudtuk megtartani. A helyszíne pedig a pákozdi katonai emlékpark lett, amely maga ajánlkozott erre, s az ő javaslatukra döntöttünk szintén úgy, hogy ne az eredetileg márciusra tervezett időpontban, hanem Szent László ünnepén emlékezzünk erre az évfordulóra. Ezt aztán azóta minden évben megtesszük a tábori püspökséggel és a honvéd hagyományőrzőkkel közösen. Hozzátette, a Vitézi Rend fő feladata, hogy fenntartsa azok emlékét, akik értünk harcoltak, életüket adták, megsebesültek, netán egzisztenciájukat vesztették hősies kiállásuk miatt. 

A megemlékezés végén a résztvevők egy-egy szál virágot helyeztek el a Szent László szobor tövében, majd átvonultak a Vitézi Rend Emlékkövéhez, ahol koszorúzással zárult az esemény.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában