Az élet összetett rétegei

2024.06.08. 07:16

Új kiállítás nyílt a múzeumban Székesfehérváron

Június 7-én, kora este nyitották meg A téridőben lebegve – Folyamatosan változó koordináták című kiállítást a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A főigazgató, Pokrovenszki Krisztián mellett Százados László művészettörténész is beszélt a művészről és a művekről.

Palocsai Jenő

Különböző pozíciókból tesz a művész törekvéseket az univerzum megértésére

Fotó: Aracsi Norbert

A múzeum Országzászló téri épülete adott helyet és teret Szécsényi-Nagy Loránd médiaművész kiállításának, melyet június 7-én, pénteken 18.00 órakor nyitott meg köszöntőjével Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója. Százados László művészettörténészt kérték fel, hogy ajánlja a megjelenteknek a kiállítást.

Fotó: Aracsi Norbert

Az alkotások elkészítésénél az lebegett a művész szeme előtt, hogy az univerzum egyes részei folyamatos elmozdulásban vannak egymáshoz képest. Szécsényi-Nagy Loránd kiállításának installációi ezt a viszonylagosságot térképezik fel különböző pozíciókból és törekvéseket tesznek az univerzum megértésére.

Fotó: Aracsi Norbert

–Szerettünk volna egy olyan kiállítást összeállítani, ami távolabb áll olyan formán a hétköznapi jelenségektől, hogy ugyanakkor még reflektál is azokra. Az ő munkái általában kozmológiai jelenségekkel foglalkoznak, vagyis alapvetően egy csillagászati jelenségből indul ki a művész kísérletező folyamata, és azt ülteti át egy installációs nyelvvé, amiben olyan dolgokról beszél, mint például, hogy az időnk relatív és minden, amiben élünk, az egy viszonylagos állapot, és hogy ehhez képest a minket körülvevő tér is egy nagyos soktényezős és összetett rétege az életnek–mondta Majsai Réka a múzeum művészettörténésze.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében szeptember 1-ig láthatja a közönség Szécsényi-Nagy Loránd médiaművész alkotásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában