A fesztivál első napja

2024.07.10. 17:49

EFOTT: idén tizedik alkalommal a Velencei-tó partján (galéria)

Tizedik alkalommal köszönthetjük az EFOTT-ot a Velencei-tó partján, amelyet hivatalosan is megnyitottak a fesztivál szervezői, közreműködői és házigazdája a fesztivál első napján szerda délután.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A július 10. és 14. között helyileg Sukorón megrendezésre kerülő EFOTT fesztivál idei házigazdája, ahogy azt már korábban is megírtuk, az Óbudai Egyetem, így nem meglepő módon a négynapos programsorozatról szóló sajtótájékoztatót az ÓEVERSUM névre hallgató sátorban tartották meg a szervezők szerda délután, ahol az elsőként Lasztovicza Gábor, fesztiváligazgató mondott köszöntőt a jelenlévőknek:

Lasztovicza Gábor, fesztiváligazgatója arról beszélt, hogy 400 program várja a rendezvényre látogatókat.
Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

– Az idei a 48. EFOTT fesztivál, amelyre különösen büszkék vagyunk, hiszen rengeteg újítással készültünk az idei rendezvényre. A felsőoktatást az ideérkezők olyan nézőpontból ismerhetik meg, ahogy eddig talán még nem látták, az EFOTT nem a mindennapok egyetemét képezi, hanem egy sokkal felszabadultabb közösséget és ez is a célunk, hogy az egyetemi közösségek megerősödjenek és az egyetemek valódi alkotó és építő munkát tudjanak a hallgatókkal közösen végezni – hangzott el a fesztiváligazgatótól, aki azt is hozzátette, hogy idén közel 400 program várja a rendezvényre látogatókat a sporttól kezdve, a kultúrán át egészen a zenei élményekig.

 

Az EFOTT a közösségek találkozásának a színtere


A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Eszterhai Marcell úgy fogalmazott, hogy az EFOTT a közösségek találkozásának a színtere. 

– Az egyetemen belül számos olyan közösség van, ami méltó arra, hogy látszódjon és az egyetemi életnek is számos olyan szegmense van, amit szeretnénk megmutatni. Éppen ezért idén a sportoló hallgatók szerepét erősítjük a fesztiválon. Ehhez kapcsolódik a mai Tekerj az EFOTT-ra és a holnapi Fuss az EFOTT-ra programunk is –.


Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter arról beszélt, hogy mit tart feladatuknak a magyar egyetemek kapcsán. Mint mondta három egymásból következő gondolatmenetre szeretné kihegyezni a beszédét, ez pedig a vonzó egyetemek, sikeres fiatalok és erős nemzet hármasa.

– Ahhoz, hogy a fiataljaink vonzónak tartsák az egyetemeinket újabb három tényezőnek kell teljesülnie, a versenyképességnek, az identitásnak és a korábban említett közösségnek. A versenyképességről már sokat beszéltünk, egyre jobbak a felsőoktatási intézményeink, 12 egyetemünk van a világ legjobb 5 százalékában. Az identitás kapcsán arra kell törekednünk, hogy kötődjünk a kultúránkhoz, amely nemzetté formál minket az olyan rendezvényeket is ideértve, mint az EFOTT. A közösség pedig mi magunk vagyunk, az egyetemisták, a családok és az ide látogatók – halhattuk a minisztertől.


Házigazdaként beszédet mondott még a sajtótájékoztatón Rácz Ervin az Óbudai Egyetem rektorhelyettese is, aki elmondta, hogy ők is három fontos dolog köré csoportosították a házigazdai mivoltunkat, az innováció, a fenntarthatóság és a digitalizáció köré. Majd hozzátette: 

– Nagy megtiszteltetés, hogy idén is házigazdái lehetünk az EFOTT-nak, hiszen egyszer már 2015-ben azok lehettünk. Igyekeztünk az akkori sikerekből és kudarcokból építkezni, hogy idén még jobbak legyünk.

L. Simon László, író és Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az EFOTT nyitó sajtótájékoztatóján.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„ Ifjúsági központ létesülne”


L. Simon László József Attila-díjas író, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója beszédében visszatekintett az elmúlt 10 évre, valamint egy jövőbeni fejlesztésről is szólt. 

– Az idei a 10. EFOTT megszakítás nélkül a Velencei-tónál. Kitartó munkával értük el, hogy egy vándorfesztiválból egy állandó helyen lévő fesztivállá váljon. Ugyan ebben a 10 évben egyszer helyszín váltott és Velencéről Sukoróra költözött, szeretnénk, ha ez így is maradna, mert elkészült a kormány által támogatott fejlesztési terve ennek a helyszínnek. A területnek egy részén a jövőben nagyszerű ifjúsági központ létesülne, ami arra adna lehetőséget, hogy a HÖOK és az EFOTT ne csak a fesztivál időtartama alatt, hanem egész évben rendezvényeket tudjon tartani, idehozva sok olyan egyetemistát és fiatalt, akik jobban megismerik és megszeretik a térséget, hiszen nemcsak az EFOTT idején érdemes ide látogatni hozzánk, hanem az év bármely szakaszában – hallhattuk L. Simon Lászlótól.


Végül a kitelepülő Auchan Magyarország vezérigazgatója, Lucenko Viktória osztotta meg gondolatait, aki mint mondta, nagyon örül, hogy második alkalommal települhet ki áruházuk a fesztiválra. 

– A tavalyi évben az Auchan Magyarország történelmében először települtünk ki egy ilyen fiataloknak szóló fesztiválra és számomra ez egy nagyon nagy kihívás volt. Azt gondolom, hogy ebből egy valós hagyományt tudunk teremteni és az a célunk, hogy a következő években is együtt legyünk. Közel 200 munkatársunk dolgozott azon, hogy itt 300 négyzetméteren 400 terméket tudjunk biztosítani – fogalmazott.

A sajtótájékoztatót követően helyszínbejárásra, majd állófogadásra invitálták a résztvevőket, akiket visszavártak a későbbi programokra is, ugyanis este 19 órától már a nagyszínpadok is megtelnek élettel és jönnek a jobbnál jobb fellépők, a hangulatról nem is beszélve. 

Kövesse velünk az EFOTT beszámolóit következő cikkeinkben is!

Így vették birtokba az EFOTT területét az első fesztiválozók kedden:

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában