Nyári vízfogyasztás

2 órája

Kánikula: van, ahol részleges vízkorlátozást rendeltek el

Kánikula idején megemelkedik a napi vízfogyasztás is: többször zuhanyozunk, hogy felfrissüljünk, a szerencsések színültig töltik a kerti medencéjüket és többet is öntözünk, hogy életben tartsuk a növényeinket. A megnövekedett vízhasználat akár problémákat is okozhat.

Borsányi Bea

Az út locsolása jelentősen nem csökkenti a hőérzetet, de rengeteg víz felhasználásával jár

Forrás: MW archívum

Így történt ez Pázmándon, ahol július 16-án I. fokú, részleges vízkorlátozást rendeltek el – ami azóta is tart –, mivel az elmúlt hetekben tomboló kánikula miatt megnövekedett vízhasználat a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést, vízhiányt és a vízminőség romlását eredményezte. Utóbbi jól látható több pázmándi háztartásban is: számos helyen erősen barna víz folyik a csapból. – Arról, hogy meddig marad érvényben a korlátozás a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. – akikhez víz tekintetében tartozunk – dönt majd, szakmai szempontból ők tudják megítélni a víz minőségét és ismerik a hálózat működéséhez szükséges többi mutatót is – válaszolta kérdésünkre Böjte Richárd, Pázmánd polgármestere, akitől azt is megtudtuk, a község saját kútból kapja az ivóvizet, ám keresik a megoldást arra, hogyan lehetne az országos vízhálózatra is rácsatlakozni részben azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő. A projekt előkészítése már folyamatban van.

Kánikula, autómosás
Kánikula idején az autómosást is meg kell gondolni!
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe / Illusztráció

Mit nem lehet ilyenkor tenni?

Az I. fokú, részleges vízkorlátozás azt jelenti, hogy tilos a házi kerteket, gazdálkodó szervezetek kertjeit, közterületeket és közparkokat a kommunális ivóvízellátó rendszerről, vagyis csapról vett vízzel öntözni, 6 és 22 óra között pedig a locsoló és öntözőberendezéseket (ideértve a csepegtetőket is) sem lehet működtetni. Tilos továbbá a gépjárművek tömlős mosása, a járdák, utak mosása, párakapuk, teraszpárásítók használata és a medencék töltése is. Az elmúlt években más megyei településeken is volt példa arra, hogy takarékos vízhasználatra szólították fel a lakosságot, 2022-ben Csákvárra vonatkozóan adtak ki ilyen felhívást.

A Fejérvíz területén nincs korlátozás érvényben

Történt-e ilyen az idei júliusi kánikulában is? – tettük el a kérdést a Fejérvíz Zrt-nek, akik Fejér vármegye nagy részén szolgáltatják a vizet. „A tartósan meleg időjárás üzemeltetési területünkön, minden településen vízfogyasztás növekedést eredményezett, azonban sem a tavalyi, sem az idei évben nem volt a kánikulára visszavezethető vízhiány. Szolgáltatási területünkön nincs vízkorlátozás” – érkezett a válasz. 

A felhasználók is segíthetnek

Kánikula, öntözés
Ha ritkábban, de nagyobb mennyiségű vízzel öntözünk, az gazdaságosabb és a talaj is lassabban szárad ki
Forrás: Illusztráció: Pexels.com

A szolgáltató hasznos tanácsokat is adott, hiszen – ahogy fogalmaztak – a hosszú távú biztonságos ellátás fenntartását tudatos vízfogyasztással a felhasználók is segíthetik. Már az is sokat jelent például, ha az autómosást és a medencék feltöltését nem az esti csúcsidőszakra (18-22 óra), vagy hétvégére ütemezik. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az utak, járdák vízzel locsolása, hűtése nem segít számottevően a hőérzet javításában, viszont nagy vízmennyiség felhasználásával jár. A locsolást is érdemes a hajnali órákra időzíteni, mert ilyenkor sokkal alacsonyabb a vízfelhasználás az esti csúcsidőszakhoz képest, ezzel pedig csökken a víznyomásesés kialakulásának lehetősége. Emellett gazdaságosabb is ritkábban, de nagyobb vízadagokkal öntözni, mert így a talaj mélyebb rétegei is átáznak, nedvességtartalma tovább marad meg. Ha lehetőségünk van rá, érdemes olyan öntözési módot választani, ami a vizet a növény tövéhez juttatja, ezzel csökkenthető a párolgás mértéke, ráadásként pedig a leveleken kialakuló gombás betegségek kialakulásának valószínűsége is – tették hozzá a Fejérvíznél. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában