Fejér évfordulós emlékei

2024.07.10. 17:00

Kígyók az ágyban? Ezt talán inkább mégse!

Sinkó Viktória

Találmány menetvágásra

Ma már nem is gondolnánk, hogy néhány apróság, amit a mindennapokban használunk, például hatvan évvel ezelőtt még mekkora újdonságnak számított: "A menetvágás nagy kézügyességet, figyelmet és szakértelmet kívánó művelet. Nardai Antal és Szabó Ervin, a VTRGY dolgozói olyan berendezést készítettek, amelynek segítségével az ilyen munkát rövidebb betanulás után a jövőben bárki elvégezheti. „Az elektromos önkioldós menetvágó berendezés” elnevezésű találmányt bármilyen esztergapadon fel lehet szerelni és vele a munkát megkönnyíteni. A találmány eddig tíz országban kapott szabadalmi védettséget, külföldön igen nagy érdeklődés mutatkozik iránta. Hazai gyártása rövidesen megkezdődik." – írta a Fejér Megyei Hírlap 1964. július 10-én.

Csúcsforgalom

Ugyanebben a lapszámban olvashatjuk: "Javában folyik az aratás, egyre fogynak a gabonatáblák. Az aratógépek és kombájnok nyomában szaporodik a kicsépelt mag, amit aztán eljuttatnak a magtárakba, tárolóhelyekre. Nagy mennyiségű zsák szükséges ehhez a munkához. A Terményraktározási és Zsákellátó Vállalat dolgozói két műszakban dolgoznak, hogy ki tudják elégíteni a termelőszövetkezetek, állami gazdaságok, malmok és keverőüzemek igényeit. Csupán az elmúlt hónapban 434 000 zsákot adtak át."

Kígyók a szomszéd ágyában

Mindazok a bécsi polgárok, akiknek oroszlán, tigris, leopárd, krokodil, medve, gepárd, illetve kígyó van birtokában, egy új rendelkezés értelmében kénytelenek lesznek megválni kedvenc ,,háziállatuktól'’. A házirendnek a nagy ragadozókra vonatkozó új paragrafusa alkalmasint csak elméleti, kígyó ügyben azonban megalapozott, sőt egyenesen a kalandoskedvű csúszómászók adtak okot a rendelkezés kibocsátására. Egy bécsi idegorvos ugyanis népes kígyótenyészetet tart fenn villájában. Védencei nagy vállalkozó kedvről tettek tanúságot, az utóbbi hónapokban gyakran bukkantak fel a szomszédok ágyában, fürdőkádjában, vagy az erkélyről csüngve. Az orvos azzal védekezett, hogy többméteres hüllői teljesen ártalmatlanok. A hatóságok viszont a feljelentők indokolását tették magukévá: ha a gyanútlan szomszéd gutaütést kap ijedtében a padlón tekergő óriáskígyótól, egyáltalán nem vigasz számára, hogy veszélytelen hüllőtől rémült halálra... – olvasható ugyanezen lapszám hasábjain.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában