Interjú Östör Annamáriával

2 órája

Tehetséggondozás Fehérváron: rekord magas volt az MCC-re jelentkezők száma

Tehetséggondozás – ez a kulcsszó az ország legszervezettebb tehetséggondozó programja, a Mathias Corvinus Collegium, azaz az MCC számára, amely Székesfehérváron negyedik, eddigi legsikeresebb tanévét zárta. Tapasztalatokról, célokról és a város közösségi életének fontosságáról Östör Annamáriával, a fehérvári kirendeltség vezetőjével beszélgetett a feol.hu.

S. Töttő Rita

Östör Annamária, a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári kirendeltségének vezetője

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

– Nyúljunk kicsit vissza a kezdetekhez. Mióta működik az MCC, mi volt a létrehozásának alapja, célja?

– Az MCC Magyarország és Közép-Európa legjobb, legszervezettebb, legnagyobb tehetséggondozó intézménye. 25 évvel ezelőtt magánkezdeményezésből, a Tihanyi Alapítvány szellemiségében alapították. Először Budapesten, egyetemista programmal vette kezdetét a munka. Utána csatlakozott hozzá a Fiatal Tehetség Program (FIT), majd a Középiskolás Program. Mára tehát elmondható, hogy az MCC-s diákokat az egyetemi képzés után, a doktori, posztdoktori képzések végéig, tehát a kezdetektől egészen a pályafutásuk elindításáig kíséri a tehetséggondozó program.

– Budapest után egyre több városban kezdődött meg az MCC programja. A székesfehérvári kirendeltség hogyan, mikor csatlakozott?

– 2021-ben indult nagyarányú terjeszkedésnek az MCC, ami azt jelentette, hogy Magyarország összes vármegyeközpontjában megjelent a képzés. Mindezek közül a legelső volt Székesfehérvár ebben a programban. Mi 2021-ben indultunk a Fiatal Tehetség Programmal és a Középiskolás Programmal. Ez igazi hőskor volt, hiszen a Covid-járványba is belenyúlt, úgyhogy az első felvételiket és oktatást még interneten tartottuk. Egy évfolyammal indultunk, most pedig már ötödik osztálytól nyolcadikig vesznek részt a gyermekek a képzésben. A középiskolás programban pedig már vannak azóta leérettségizett tanulóink, akik nagyon sokan az MCC Egyetemi Programjában tanulnak tovább.

– Mivel foglalkoznak a gyerekek a program során, mit jelent tehát konkrétan a tehetséggondozás?

– Az MCC nem iskola, hanem iskolán túli fejlesztés. Tehát mi nem az iskola konkurenciája vagyunk, hiszen az iskolai rendszer minden képességű diákra ugyanakkora energiát fektetve oktat. Így a kiugró tehetségekre, az ő fejlesztésükre kevesebb idejük, energiájuk van, tehát ezt a feladatot veszi át az MCC, tanórákon kívüli elfoglaltsággal. Célzott tehetségfejlesztéssel foglalkozunk a Fiatal Tehetség Programban: rendkívül sokrétű tudást szerezhetnek a gyerekek, a robotikától a környezetvédelmen át a kommunikációig. A program keretében felkészült és elhivatott oktatókkal, modern eszközökkel és megújult, színvonalas, jól megközelíthető épületben olyan légkört teremtünk, amelyben a tanulás és a fejlődés is élménnyé válhat. A diákok 2021 óta Székesfehérváron is megtanulnak újraéleszteni, pénzügyi ismereteket sajátíthatnak el, kipróbálhatják magukat riporterként, megismerkedhetnek a robotika tudományával, de a csillagászat rejtelmeibe is betekinthetnek. Mindezek mellett, a tudáson kívül nagy figyelmet fordítunk a gyerekek személyiségfejlődésére – programokkal, hozzáértő tanárokkal támogatjuk ezt a célunkat, hogy az MCC-s diákok harmonikusan fejlődhessenek az évek alatt: tehát nem csak a lexikális tudásukat fejlesztjük, hanem a személyiségüket is. Ez fokozottan jelentkezik a középiskolás korosztály esetében, akiknek már olyan tananyagokkal is készülünk mindezen fejlesztések mellett, ami irányt ad a pályaválasztásukban, és meghatározhatja azt, hogy a gyermek egy neki megfelelő irányba induljon el a pályaválasztás, az egyetemi szinten való továbbtanulás felé.

– Tehát sokkal szélesebb körű tudása, információja lesz a gyereknek, mire a pályaválasztáshoz ér, mert több mindent kipróbált, megismert?

– Igen. Valamint megtanult tanulni. Nagyon fontos az, hogy olyan technikákat tanul meg, amivel eredményesebben, jobban tud tanulni, jobban tud összpontosítani, ki tudja választani a lényegest az információk közül. Ez is jelentős hozzáadott értéke ennek a programnak. Ezen kívül a FIT Programban és a Középiskolás Programban is háromféle nyelvet oktatunk a központunkban, melynek során elsősorban az élményre és a beszédközpontúságra koncentrálunk. Ezen kívül programokat szervezünk nekik, melynek keretében legutóbb például az angol és német nyelvtudású középiskolásokkal meglátogattuk a bécsi Modul Egyetemet. De itt, Fehérváron is angol nyelvű idegenvezetéssel mennek várost nézni, látogatják meg a levéltárat, vagyis idegen nyelven ismerik városunk történetét.

– Milyen sikerrel zárult a következő tanévre való jelentkezés az MCC-ben?

– Nem csak Fehérváron, de országszerte és Kárpát-medence-szerte is elmondható, hogy nagyon sokan jelentkeznek a képzési programjainkra. A Fiatal Tehetség Program sokszoros túljelentkezéssel indul, és a középiskolás programunk is egyedülállóan jól működött az idén. Ezzel párhuzamosan a programok továbbfejlesztése két irányban indult el tavaly: egyrészt létrehoztuk a Fiatal Tehetségek Klubja, azaz FIT Klub programot, melyen az MCC programjára felvételiző, de be nem jutott diákok vehetnek részt. Ez még több fiatal számára teszi elérhetővé a felső tagozatosoknak szóló képzést: hétköznaponként is lehetőség nyílik számukra délutáni tehetséggondozó kurzusokba bekapcsolódni. Az MCC Középiskolás Programja (KP) is rendkívül népszerű volt a fiatalok körében, az idei felvételi időszakban több mint 600 középiskolás diák nyújtotta be jelentkezését, Székesfehérváron is nő a programba bekapcsolódók száma. Szeptembertől indul útjára felmenő rendszerben a KP FAKT program, amelyben a tanulási folyamatot egyetemi szintű oktatási-kutatási tapasztalattal rendelkező mentortanárok segítik, akik a diákokkal közösen éves fejlesztési célokat határoznak meg, valamint folyamatos visszajelzéseket adnak az elvégzett munkára és tanulási eredményekre. A KP FAKT kifejezetten a rendkívül nagy teherbírású és nagyon érdeklődő gyermekeknek szól, hiszen ez egy speciális képzés. Ők a középiskolás programunkban ugyanúgy részt vesznek Fehérváron, tehát a klubdélutánjainkon, a kirándulásokon, a rendezvényeinken, azonban ők rendszeresen, Budapesten is oktatásban részesülnek.

Tehetséggondozás Fehérváron: rekord magas volt az MCC-re jelentkezők száma
Egy bérleményből költöztek végleges helyükre, a Táncsics utcába
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

– Mindenhol lezárultak a következő tanévre szóló felvételik?

– Igen, de országos szinten az MCC Egyetemi Programjában még mindig tart a felvételi időszak: a középiskolai tanulmányaikat most befejező, leendő hallgatók Budapesten július 28-ig, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden és Pécsett augusztus 8-ig adhatják be jelentkezésüket. Az Egyetemi Program keretein belül működő juniorképzéssel az MCC még több diáknak teszi elérhetővé térítésmentes tehetséggondozó programjait. A képzés célja, hogy az MCC magas színvonalú, közös nevezőre hozott alaptudást kínáljon a diákoknak, amelyet tanulmányaik és karrierjük során magabiztosan használhatnak.

– Hány főt vehettek fel a fehérvári képzésre?

– Huszonöt fő tud bekerülni a Fiatal Tehetség Programba, és további húsz fő a FIT Klubba. A középiskolás programban pedig nyitott jelentkezés van, tehát nincs létszámkorlát, viszont van egy felvételi. Az idei évtől azonban ez a felvételi már szóbeli volt, mert azt tapasztaltuk, hogy az írásbelire beadandó anyagokhoz a mostani korosztály előszeretettel kéri a mesterséges intelligencia segítségét. Mi azonban a gyerekekre vagyunk kíváncsiak, nem az MI képességeire.

– Felnőtteknek szóló programokat is szervez az MCC. Hogyan kapcsolódnak ezek a székesfehérvári közösséghez?

0 Az MCC céljai között az is szerepelt, hogy Székesfehérvárnak egyfajta kulturális, szellemi központja legyen, és ezért nyitunk a város lakói felé. Nagy szeretettel várjuk őket nyilvános programjainkra, előadásainkra. Igyekszünk mindig aktuális témákat, abban elismert előadókkal feldolgozni. Tapasztalatunk szerint nagyon érdeklődőek a város lakói a történelmi, politikai témák iránt, de nagy sikere volt például Schiffer Miklósnak és az idelátogató pszichológusoknak is, akik pszichológiai témában, vagy akár a mesterséges intelligenciáról tartottak előadást. Egyre több idegen nyelvű előadást is fogunk szervezni, ahol az, aki gyakorolni szeretné a nyelvet, részt vehet rajta, akár felnőtt, akár diák.  Továbbá az MCC-s diákok szülei számára is szervezünk programokat, mert őket is szeretnénk ebbe a közösségbe bevonni, hiszen mégiscsak ránk bízzák a legféltettebb kincsüket. Mi pedig szeretnénk, hogy ők is lássák a céljainkat, s partnerekké váljanak ebben a típusú nevelésben. Ezért is szervezzük a Szülők Akadémiáját, a családi napokat, az egészségnapot is.

– A most lezárt tanévben már mindezt egy olyan helyen tehette meg az MCC, ahol ezek megvalósítására teljes mértékben alkalmas terek vannak. Hova költözött a program és miért jó itt?

– Egy bérleményből költöztünk ide a végleges helyünkre, a Táncsics utcába, ami egy értékes műemlék jellegű épület, bank volt régen. Ezt sikerült a hatóságokkal teljes egyetértésben felújítani, amely ezzel a belváros nagyon szép ékszerdoboza lett a Romkert – Nemzeti Emlékhely mellett. Tágas tereket kaptunk, melyekben minden képzést meg tudunk valósítani egy helyen, akár egy időben és az előadásainkon is sokkal nagyobb számban tudnak részt venni a városlakók. Nagyon örülünk tehát az új épületnek, amely méltó környezet a célkitűzéseink megvalósítására. Ami pedig nem más, mint hogy hasznos, magas színvonalú tudással rendelkező, a világban magukat feltaláló, nyelveket beszélő, abszolút tudással felfegyverzett gyermekek nőjenek fel, akik egyfajta patrióta szellemben ezt a tudást Magyarország javára fogják fordítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában