200. évfordulójukat ünnepelték a székesfehérvári reformátusok (galéria)

1824 januárjában alakult meg a székesfehérvári református gyülekezet, amely ma 200. évfordulóját ünnepelte. A Református Nap nyitó eseménye a városháza dísztermében tartott megnyitó és áhítat volt, amelyet könyvbemutató és előadás kísért. A nap során további programokra várják az érdeklődőket a Budai úti és a Széchenyi úti református templomban.

Gombor Lili

Somogyi László lelkipásztor tartott áhítatot

Fotó: Gombor Lili / FMH

Brunner Vilmos, Székesfehérvár Belvárosi Református Gyülekezet lelkésze köszöntő beszédében hangsúlyozta, nemcsak azért gyűltek össze e napon, hogy egymásközt megünnepeljék a székesfehérvári református gyülekezet kétszázadik évfordulóját, hanem céljuk, hogy nyissanak a város felé, s a gyülekezettel együtt ünnepelhessen a város is. 

A városháza dísztermében a város nevében Lehner Zsolt alpolgármester köszöntette a közönséget és Székesfehérvár testvérvárosa, Gyulafehérvár lelkipásztorát, Gudor Kund Botondot. Beszédében kiemelte,hogy a református közösség mindig erős kapocs volt a város és a hívők között, s a könnyebb és nehezebb időkben egyaránt a hit erejét, tanítását, értékeit adták át a városban élőknek. – A város református közössége élő közösség, amelynek aktív jelenlétét folyamatosan tapasztalhatjuk – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, kívánja, hogy az elkövetkező években, évtizedekben, évszázadokban is jelenlétükkel közvetítsék az európai értékeket és a keresztény hitet. 

A 200 éves székesfehérvári reformátusok jelmondata, "Legyen világosság!" – Jézus Isten fényét hozta el nekünk. Ez lelki értelemben is igaz, a lelkünkben is világosságot hoz Isten igéje, amely létrehozta a székesfehérvári református egyházközösséget is 1824-ben. Ez fogja megtartani, most, 2024-ben, és így lesz ez egészen a világ végezetéig. Ahogy Jézus mondta, "Íme, én veletek vagyok, minden napon" – idézett beszédében Berze János, a Budai úti Református Gyülekezet lelkésze.

A jubileumot ünneplő áhítaton Somogyi László, református lelkipásztor – aki 14 éven át szolgált Székesfehérváron, jelenleg pedig a Hajdúböszörmény Kálvin téri Református Egyházközség lelkésze – adott hálát a közösségért, felidézve a reformátusok történetében meghatározó történelmi pillanatokat. A lelkipásztor arra a kérdésre, hogy miért vannak ma Székesfehérváron reformátusok, és miért alakult meg közösségük kétszáz évvel ezelőtt, a következőt felelte: – hogy bizonyságot tegyenek az Istenhez fűződő személyes kapcsolatról és hirdessék a szabadító kegyelembe vetett hit lehetőségét – fogalmazott.

A hálaadás után Brunner Vilmos, a Széchenyi úti gyülekezet lelkésze olvasta fel Bencze András evangélikus lelkész levelét, melyben köszöntötte a közösséget. A megnyitó után a Mikrofontól a keresztig című kötetet mutatták be a református közösségnek. A könyvet Bakonyi István irodalomtörténész szerkesztette, s Bokányi Zsolt megtérésének történetét dolgozza fel, azzal a céllal, hogy bizonyságát adja annak, Isten hívó szavát sosincs késő meghallani. A zenés betétekkel színesített beszélgetés után Bakonyi István Bódás János költőről tartott előadását hallhatta a közönség.

A délelőtti programok után  az eredeti tervek szerint a Halesz parkba várták az érdeklődőket a Budai úti családi nap keretében, azonban a kedvezőtlen időjárás közbeszólt, így a programok egy részét a Budai úti református templomban és közösségi házban tartották meg. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában