"Ki gépen száll fölébe"

2 órája

Börgöndi Légiparádé: az égből érkezett a magyar zászló (videó, galéria)

Megemlékeztek a tavalyi börgöndi repülőgép-tragédia áldozatairól az idei Légiparádé megnyitóján. Szó volt az ország légierejének fejlesztéséről és a börgöndi repülőtér sorsáról is. Videón az idei Börgöndi Légiparádé délelőttje!

S. Töttő Rita

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az égből érkezett a magyar zászló vasárnap reggel a Börgöndi Légiparádé helyszínére, melyet sokan tapsoltak meg a helikopterek, repülőgépek sokasága között. Az ejtőernyős bemutató látványos programját követően a megnyitón köszöntötték a repülőtérre kilátogatókat az esemény szervezői, fővédnökei.

- Székesfehérvár és a repülés ünnepe ez a mai – fogalmazott a Börgöndi Légiparádé szeptember 7-i, vasárnapi megnyitóján Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes. - Itt vannak a ma és a régmúlt pilótái, a ma és a régmúlt eszközei egyaránt. Bízom benne, hogy idén is sokan jönnek az ország minden tájáról a rendezvényre – fogalmazott, s hozzátette: ezen a napon emlékezünk is, arra a két nagyszerű pilótára, akik ma már nem lehetnek itt ezen a napon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere emlékeztetett: Börgöndön az Albatrosz Repülő Egyesület immáron harminc éve nagy sikerrel, szorgalommal, szeretettel és szaktudással építi mindazt, aminek a Légiparádé részeként a közönség tanúja lehet.

- Az egyesület negyedik éve része a nagysikerű Honvéd Kadét Programnak is, amely a magyar fiatalok honvédelemszeretetének alakításában játszik kiemelkedő szerepet – tette hozzá a miniszter, aki a szomszédban dúló háború kapcsán kiemelte: aki a légteret uralja, talán az egész háború kimenetelét uralja, éppen ezért folyamatos a versengés. – Ebben a tekintetben a Magyar Honvédség fejlesztésére kiírt program sem tétlenkedett, melynek eredményeképpen a légierő átfegyverzése is megtörtént az elmúlt években – mondta Szalay-Bobrovniczky, megemlíteve az új H145 Airbus flottát, a H225 Airbus taktikai helikoptereket, a magyar gripen flotta új harcászati vadászbombázóit s a pár napja átvett KC-390 szállítórepülőgépét, amely a magyar légierő legújabb szerzeménye. Elárulta: jövőre érkeznek az L-39 NG sugárhajtású kiképző repülőgépek, s folyamatosan érkeznek a légtérvédelem eszközei is, a vaskupola részét képező, nagyteljesítményű, izraeli gyártmányú radarok, illetve azok a rakétarendszerek, amelyek a radarokkal kombinálva a magyar légtér biztonságáról gondoskodnak.

A tavalyi börgöndi repülőgéptragédia kapcsán a miniszter megemlékezett az életüket vesztő Rózsavölgyi pilótapárosról, s elmondta: ők is, mint elszánt és kiváló repülők, mind a mai napnak, mind pedig a magyar repülésnek, a magyar légierő fejlődésének nagyon örülnének.

Köszöntötte a látogatókat Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, kiemelve az Albatrosz Repülő Egyesület munkáját, amely nélkül már nem létezne a repülőtér s így a Légiparádé sem. Köszöntőjében kitért arra is, hogy a repülőtér kapcsán a fejlesztés tervezőmunkája halad. Továbbá szeretnének a helyszínen létrehozni még egy, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó hangárt, melyhez a forrást a város még az idei évben biztosítja. A tavalyi tragédia kapcsán hozzátette: köszönet a szervezőknek, hogy bár nagy lelki teher mellett, de mégis megrendezték idén is a Légiparádét. Ugyanis ez a legméltóbb megemlékezés a balesetben érintettekről – hangsúlyozta a polgármester.

- Nehéz teher nyomta a vállunkat a tavalyi esemény miatt. Tagjaink mégis úgy döntöttek, hogy az elődöktől kapott zászlót vinni kell tovább, hogy mi is továbbadhassuk az utánunk következőknek – fogalmazott Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, aki minden látogatónak jó szórakozást kívánt a 2024-es Börgöndi Légiparádé programjaihoz. A szervezők és a látogatók a megnyitót követően egy-egy szál fehér rózsával emlékeztek meg a tavalyi repülőgép-tragédia áldozatairól. A programok a börgöndi repülőtéren egész nap, körülbelül 17 óráig tartanak. A kijutás és a parkolás a tapasztalatok szerint gördülékeny, az időjárás pedig kedvezőbb nem is lehetne e vasárnapi program meglátogatására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában