Frissen Fejérből

2021.06.08. 07:05

Hazafias koncert hangzott az alcsúti kastélykápolnában

Az Összetartozás napján Mészáros János Elek magánénekes, a falu szülötte és büszkesége énekelt és verselt, osztotta meg személyes gondolatait földijeivel a kastélykert kápolnájában.

Zsohár Melinda

A falu büszkesége, Mészáros János Elek fellépés közbe

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az évről évre megtartott Alcsúti kápolnaestek különleges eseménnyé nőtte ki magát, a helyiek büszkék rá, a vendégek elámulnak. A helyszín a hajdani kastélykert, ahol az elpusztult kastély egyik szárnyán megmenekült főhercegi családi kápolnát felújították, s ünnepi és kulturális eseményeknek szolgál hosszú évek óta. Szakrális hely, de nem felszentelt templom ma már, misék, istentiszteletek a nagy ünnepeken tartatnak benne, amúgy kiállítások, színi elő­adások zajlanak a hatalmas oszlopok között, a boltívek alatt.

A trianoni szomorú évfordulón Tóth Erika polgármester köszöntötte a megjelenteket a családias légkörben. Egyszerű, mégis megrendültséget tükröző szavai mindenkiben ugyanazt az érzést keltik száz éve: az 1920-ban történt világraszóló igazságtalanság lehetetlen, hogy így maradjon! Pedig így történt. Európa már nem is emlékszik, s sok fiatal sem tudja, milyen csapás volt ez a hazára, az elhallgatás évtizedei megtették a magukét. Kötelességünk megemlékezni róla, mondta, s ébren tartani a magyarság összetartozásának igényét.

A falu büszkesége, Mészáros János Elek fellépés közbe
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Mészáros János Elek csaknem tíz éve nyerte meg a Csillag születik tehetségkutató versenyt, azóta járja Magyarországot, s a Kárpát-medencét. Énekel, verset mond, nagy érzésekkel szól hazafiságról, hagyományokról, templomokban tart jótékonysági koncerteket. A falu büszkesége a legszűkebb hazai közönsége örömére vállalja jeles eseményeken az otthoni megjelenést, miként tette ezt most is. A fájdalmas, gyönyörű nóták és dalok, saját és más költők művei­ből való idézetek hangzottak el Mészáros János Elektől a kápolnában. A meghatottságot kiváltotta a mély érzéseket sugárzó előadó, a szülőhaza vesztesége fölötti fájdalom, a közösség ilyenkor talán még erősebb összeforrottságban éli meg a művészi élményt. A koncert után a falu szívében megkoszorúzták a Trianoni emlékművet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában