Frissen Fejérből

2021.08.09. 16:00

„Gyilkos szerepben” – Svéd thrillerrel nyitotta meg az évadot a Meg-Ki filmklub a Barátság moziban

Egy való­ságalapú svéd thrillerrel nyitotta meg az évadot a Meg-Ki filmklub a Barátság moziban. A következő vetítés augusztus végén lesz.

Bokros Judit

Matuz János válogatja az alkotásokat a filmklubos estekre

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Aki volt már tagja valaha film­klubnak, az tudja, milyen izgalmas beszélgetéseket lehet lefolytatni egy-egy filmről, és ez az élmény mennyire össze tud kovácsolni egy közösséget. Az alkotások pedig a közös értelmezés által még közelebb kerülhetnek hozzánk, nézőkhöz.

Ez motiválta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ vezetőjét, Juhász Zsófiát is abban, hogy a hozzájuk tartozó Barátság moziban elindítsák a Meg-Ki filmklubot, ahol megnézik, majd kibeszélik a filmeket. A tavaly indult kezdeményezésnek sajnos hamar véget vetett a Covid megjelenése a korlátozásokkal, ám most, hogy egy ideje ismét szabad moziba járni, újból szerveznek klubos alkalmakat.

A napokban lezajlott vetítést évadnyitónak szánták, s azon mindjárt egy sötét svéd thrillert láthattunk, Gyilkos szerepben címmel. A filmet a központ művészeti intendánsa, az író és dramaturg Matuz János választotta, és ő az, aki minden filmklub előtt felvezeti az aktuális mozit, majd a végén elindítja a beszélgetést. Előzetesen megtudhattunk néhány pluszinformációt a film keletkezésének körülményeiről. A tartalmat illetően legyen elég annyi: van valóságalapja, hiszen a svéd kriminalisztika botrányos esetéről van szó, amely a nyolc gyilkosságért elítélt, pszichiátriai kezelés alatt állt férfi, Thomas Quick (eredeti nevén Sture Bergwall) történetét mutatja be. A sorozatgyilkosnak tartott férfit jogerősen ítélték el, ám évek múlva egy elkötelezett oknyomozó újságíró, Hannes Rastam kollégájával utánamegy a sztorinak, dokumentumfilmet forgat, és leleplezi azt a jogi káoszt, amelynek tulajdonítha­tóan a férfit elítélhették, Quick pedig kiszabadulhat az elme­gyógyintézet falai közül.

Matuz János válogatja az alkotásokat a filmklubos estekre
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szövevényes történet érdekes, ám a témából is sejthetően eléggé nyomasztó, olykor kissé nehezen követhető. A múlt és a filmbeli jelen történései kirakós játék mozaikkockáihoz hasonlítanak, amelyek aztán szépen összeállhatnak a néző fejében.

Matuz János a vetítés után elmondta: első nézéskor számára is „szétesett” a történet, ráadásul vontatott volt. Másodszorra azonban már teljesen megszűnt benne ez az érzés, és jónak találta a filmet. Ezért gondolja azt: mint minden többrétegű film esetében, itt is a többszöri megtekintés után lehet észrevenni a komolyabb összefüggéseket. Ezután kitért arra, mennyire fontos a jó forgatókönyv, amelyből akár húsz-harminc változat is készülhet, mire elkezdődik a forgatás. Ráadásul ezen nem csupán egyvalaki dolgozik, mert a forgatókönyv csapatmunka, és minden kép „ki van dekázva”.

Végül a beszélgetésen – amelybe 8-10 lelkes érdeklődő kapcsolódott be a késői órán – egyenként végigvettük a szereplőket, illetve a főbb motívumokat, jellegzetességeket.

A következő Meg-Ki vetítés augusztus 25-én 18 órakor lesz – ekkor ismét egy thriller kerül terítékre, Bestiáda címmel. A filmklubhoz ingyenesen lehet csatlakozni, a vetítések pedig kedvezményes áron tekinthetők meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában