Frissen Fejérből

2022.01.11. 11:00

A szakma felállítaná már az olimpiai emlékművet Fehérváron

Ebben az évben mondhatjuk ki, hogy éppen 70 esztendeje arattak a magyar sportolók világraszóló sikert az 1952-es helsinki olimpián.

Nagy Zoltán Péter

Terepbejáráson az ötletgazda, Kű Lajos, Melocco Miklós szobrászművész, Lantay Attila főépítész és Györök Orsolya főkertész

Forrás: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A föld összes országa közül Magyarország hozta haza a harmadik legtöbb érmet és pontszerző helyezést. Ennek szeretne a kerek évfordulón emléket állítani az ötletgazda, Kű Lajos, aki a sikeres sportból maga is kivette részét.

 

Ötletével nem kellett messzire mennie, mert Melocco Miklós szobrászművész azonnal mellé állt, és szinte hívatlanul csatlakozott hozzájuk Tolcsvay Béla énekmondó. E három kiváló személyiséget képviselve Kű Lajos előbb Helsinkiben tárgyalt az emlékmű elhelyezésével kapcsolatban, de a jelenlegi európai politika gúzsba kötötte a finneket, akik elutasították az emlékmű felállítását.

 

Sokkal megdöbbentőbb az, hogy mindezt Karácsony Gergely főpolgármester a nemzet fővárosában, Budapesten is megtette, nem kívánnak emlékezni a nemzet sportolóira. Kű Lajos és Melocco Miklós ezek után Fehérvárra jöttek, hogy az emlékművet felállíthassák.

 

Tegnap, hétfőn a város szakembereivel, Györök Orsolya főkertésszel, Lantay Attila főépítésszel és Bozai István városgondnokkal részletesen átbeszélték az emlékmű elhelyezését. Még a szobrász akarata is teljesülni látszik a négy égbe törő fával kapcsolatban, amely oszlopos tölgy lesz. Az ötletgazda, a művész és a fehérvári szakma „tenyérbe csapott” a bejárás végén, a döntés a város vezetésénél van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában