Ingyenes lesz a belépés!

2022.11.06. 08:00

Szent Istvánhoz kapcsolódó, nagyszabású művek hangversenyére vár a ciszterci templom

November 12-én szombaton ingyenes hangversenyre várják az érdeklődőket a fehérvári ciszetrci templomban. Az elhangzó zeneművek Szent István királyhoz kapcsolódnak.

Házi Péter

Forrás: Tóth Réka

A jövő hétvégén tartandó esten Csányi Valéria karmester vezetésével fellép az István Király Operakórus, a Primavera Kórus és a 100 éves Koncertmuzsika Zenekar is. A szólisták Biaga Krisztina, Pánczél Klaudia, Ambrus Ákos, Kádár Szabolcs János és Koczka Tamás lesznek.   

Beethoven István király nyitányát, amit a szerző August von Kotzebue magyar vonatkozású darabjához írt, 1812. február 9-én mutatták be a pesti Német Színházban. A mester magyar témákat, így Bihari János egyik dallamát is felhasználta a műben.  

Erkel Ferenc Magyar Cantatéjá-t 1867-ben mutatták be, a szerző a kiegyezést beteljesítő koronázás alkalmára írta. A mű kezdete egy fohász Szűz Máriához, hogy fogadja kegyébe a Szent Koronát, és tartsa meg a magyar nemzetet.  

Az István Király Erkel utolsó operája, egy négyfelvonásos grandiózus zenedráma, ahogy egy német operakritikus minősítette, a nemzeti egység operája. Az Operaház megnyitására írta, de a próbák elhúzódása miatt csak fél évvel később, 1885. március 14-én mutatták be. Erkel többi operájától eltérően nem csupán egy politikusról szól, aki tragikus körülmények közt elbukik, hanem egy szentről, aki mindig a helyzetben a legjobb döntést hozza.  

A nagyszabású operának most részletei hallhatók, koncertszerű előadásban. Az est karmestere, Csányi Valéria a mű jellemző részleteiből szerkesztett válogatást. Ezzel a műsorral a közreműködő zenei együttes, a Koncertmuzsika Zenekar (Orchestra per Musica Conertante) fennállásának 100 éves évfordulóját ünnepelhetjük.  

A székesfehérvári hangversenyen a város félévszázados múltú Primavera Kórusával együtt az István Király Operakórus működik közre. Az énekkar több budapesti kórus tagjaiból alakult 2010-ben azzal a céllal, hogy részt vegyen az István Király opera megszólaltatásában. Az együttes megalapítója és karigazgatója Somogyváry Ákos, akinek Erkel Ferenc anyai ágon a szépapja. Ezért felelősséggel ápolja a tehetségekkel gazdagon megáldott Erkel család zenei hagyatékát. Több mint negyedszázada foglalkozik Erkel Ferenc életművének felkutatásával, bemutatásával.  

A székesfehérvári koncert másnapján, 2022. november 13-án vasárnap 16 órakor a Magyar Szentek templomában (Budapest XI. Magyar tudósok körútja 1.) hangzanak fel ismét a művek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában