Díjazták a pályaműveket

2024.06.05. 20:00

Avantgárd szülte parafrázisok – diákok alkotásaiból nyílt kiállítás az Új Magyar Képtárban (galéria)

A Szent István Király Múzeum – Új Magyar Képtár által kiírt pályázati felhívásra beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás a Megyeház utcai kiállítótérben. A legkreatívabb alkotók díjazásban részesültek.

Héjj Vivien

Hetven, avantgárd stílusjegyeket is tartalmazó alkotást láthat a közönség az Új Magyar Képtárban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Átiratok címmel nyílt kiállítás az Új Magyar Képtárban, ahol ezúttal diákok alkotásait láthatja a közönség. A Szent István Király Múzeum pályázati felhívására nyolc intézmény, a Hétvezért Általános Iskola, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Tóvárosi Általános Iskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, a Németh László Általános Iskola, a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, valamint az Arany János EGYMI Szakiskola tanulói készítettek változatos technikákkal szebbnél szebb pályamunkákat.

A felhívásra jelentkezett diákok alkotásaik megvalósításához az Új Magyar Képtár kiállításanyagából szerezhettek inspirációt, melynek következtében rendkívül érdekes és kreatív párhuzamok, művészi reagálások is tetten érhetőek a kiállítás anyagában. A rendkívül színvonalas munkákat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai voltak: Büki Zsuzsanna képzőművész, Varga Gábor Farkas grafikusművész és Arany Gold Zoltán képzőművész.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szerdán megnyílt tárlaton hetven pályamunka látható. Az ünnepélyes megnyitó zeneszóval kezdődött: Baranya Zsófia fuvolán, Dallos Dávid Bendegúz gitáron játszott. A tárlatot Könyv Kata képzőművész, művésztanár nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy a pályázatnak köszönhetően a digitális eszközök korában is eljuthat egy-egy műalkotás a fiatalokhoz.

– A parafrázis pályázat az Új Magyar Képtár anyaga köré fűződött fel, aminek a profilja az avantgárd és a neoavantgárd irányzatok, amelyek mind úttörő, lázadó, formabontó vagy éppen újat építő irányzatok voltak. Az avantgárd célja az volt, hogy elbizonytalanítsa, kizökkentse a nézőt a hagyományos képszemléletből. Ezt az érzést adják a kiállított alkotások is – fogalmazott Könyv Kata, aki a beérkezett művek kapcsán elmondta: volt, aki egyéni másoltat készített, s olyan is, aki igyekezett valami pluszt beletenni a saját személyiségéből, míg más a képet nézve a benne létrejövő érzelmeket vetítette ki a munkájára.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A zsűri döntése nyomán díjazásban részesült Lukács Lili (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Rátkai Anna (Gorsium Gimnázium és Technikum) és Kiss Nóra (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI). Különdíjat kaptak a Keserű Ilona alkotását feldolgozó kodályos diákcsoport tagjai, valamint elismerésben részesült Sugár János (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI), Bodnár Dorka (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Köpf Hanga (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI), Vencel Zsuzsa (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium) és Miklós Gábor (Arany János EGYMI Szakiskola). Plakátra kerül továbbá a gorsiumos Pálfi Réka alkotása.

A rajzpályázatra beérkezett alkotásokból nyílt tárlat szeptember 30-ig megtekinthető, a belépés díjtalan.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában