Falunap: Herceg ismét Dégen járt (galéria, videó)

Berregés és dudaszó törte meg a szombat kora délutáni szieszta csendjét Fejér megye déli részén, Dégen.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Rendszerint mégsem bánják ezt a helyiek, hiszen évente egyszer rendeznek a településen nagyszabású motorostalálkozót és -felvonulást, amikor nemcsak a Piac tér és környéke telik meg a kétkerekű járművekkel és rajongóikkal, de egy 15-20 percre a falu alapzajait is felváltja a motorok "bőgése". A közkedvelt falunapi programelem ugyancsak közkedvelt részei a különféle versenyek – hangnyomásmérés, szépségverseny –, valamint a kálozi Dirty Stunt Team tagjainak látványos-füstös bemutatója – így ezek értelemszerűen idén sem maradhattak ki a kínálatból. Különlegesség volt azonban, hogy a még március elején motorbalesetben megsérült Bocs Balázs – segítséggel – ugyancsak kilátogatott a rendezvényre: őt barátai, ismerősei, "követői" nagy szeretettel üdvözölték, többen még a jótékonysági megmozdulásra figyelmet felhívó pólót is magukra öltötték a fiatal motoros tiszteletére.

motorosok a falunapon
A falunap keretében zajlott a motorosfelvonulás
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Egy kis mediterrán hangulat

A kétnapos, július 27-én és 28-án zajlott rendezvénysorozatot azonban nem a motorosok, hanem a fakanalakat forgatók nyitották. Ráadásul rekord részvételi számmal: ebben az évben 12 csapat főzött szabadtéren. Ők már szombat reggel 8 órakor elfoglalták helyüket, hogy az önkormányzat által is támogatott alapanyagokból kedvükre a zsűrinek tetszőt főzzenek. A háromfős ítészgárda ízlelőbimbóit bár az Anzsúria (3. hely) és a Spártaiak (2. hely) is megmozgatták, leginkább az Óriás Bogrács mediterrán hússalátája kényeztette. Az ételt Nagy Róbert és fia, Molnár Gábor készítette, első alkalommal.

– Egy átlagos, se nem sült, se nem főtt, hanem a kettő közötti, dinsztelt húsalapot tetszés szerinti zöldségfélékkel dobtunk fel. Ezek láthatóan, érezhetően háromnegyedig felpirultak, rájuk pedig egy könnyű, híg salátaöntet került, amit egyben ismét átpároltunk. Hogy, hogy nem, tökéletesen illik hozzá a mezőföldi gomolyasajt, valamint a szőlő és az olívabogyó is – tudtuk meg Nagy Róbert dégi sajtásztól, sajtmestertől. 

Nagy Róbert László és Molnár Gábor, a főzőverseny első helyezettjei

Az egészség napja is volt ez

A könnyed ételről máris rákanyarodhattunk az egészséges életmódra, hiszen az ez évi falunap különleges programeleme volt az első ízben megtartott egészségnap. A Generali szűrőbuszban az előre regisztrált érdeklődők részére alap szűrővizsgálatot végeztek – 30 percen át, 10 területet vizsgálva, kitérve a verőérszűkületre, az érmerevségre és a légzésfunkciókra is. A kiadó 30 hely hamar elkelt, melyben Bodáné Tóth Katalin védőnő is sokat segédkezett. Emellett előadások szóltak a többi között arról, hogy az emberek milyen alternatív megoldásokkal tudják támogatni az egészségüket.

Herceg ismét Dégen járt

Az iskolaudvaron állandó jelleggel felállított színpad a 10 órai megnyitót követően kis időre maradt csak üresen. A délelőtti óráktól kezdve interaktív jelmezes, zenés gyermekműsor, a helyi Forgócska és Boróka néptánccsoportok bemutatója, valamint Csengeri Attila, Szabó Ádám, Suzy és Herceg is szórakoztatta a nagyérdeműt, akik a forrósággal küzdve inkább hol árnyékba vonultak, hol pedig a szomszédos utcán helyet kapott búcsúban múlatták az időt. Herceget azért emeltük, emeljük ki, hiszen nem először járt Dégen: 2021-ben debütált Opitz Barbival és Missh-sel közös dalának, a BarbiBabának a klipje, melyet egészében a felújított Festetics-kastély parkjában forgattak.

Herceg és egyik rajongója
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Este pedig az elmaradhatatlan falunapi bál ígért hajnalig tartó kikapcsolódást a már "jól bevált" és igazán kedvelt Cseh Dávid és Ruzsa György duó jóvoltából.

 

Mit is jelent a falunap?

– Ez a nap különleges jelentőséggel bír számunkra, hiszen ilyenkor nemcsak a múltunkat és hagyományainkat ünnepeljük, de ez a nap lehetőséget ad
arra is, hogy közösségünket erősítsük, barátságokat mélyítsünk el és új kapcsolatokat építsünk. A programok mindenkinek szólnak, hiszen a
közösség ereje abban rejlik, hogy minden generáció megtalálja a helyét és szerepét benne – húzta alá a falunap és búcsú lényegét Gárdonyi Sándorné polgármester. 

A zárónapon, vasárnap pedig igazán erősödhetett ez a cél, hiszen a Szent Annához kapcsolódó szentmisén túl a nagy baráti, családi összejövetelek napja is a búcsúnap.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában