Megszentelt gyümölcsök napja

2 órája

Három napon át várja a látogatókat a templom, ahol vasárnap gyümölcsszentelés zajlott (videó)

Maroknyi, de odaszánt életű hívő gyűlt össze ma délelőtt a Rác utca templom térben, a gyümölcs és szőlőszentelés alkalmával.

Bokányi Zsolt

Ortodox mise és gyümölcsszentelés zajlott a templomban.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bár természetesen fogalmunk nem lehet róla, de földi képzeletünk a mennyország előízét vetíti elénk a gyümölcsszentelés alkalmával megszentelt finomságok sorát figyelve, amiket a mai napon Székesfehérváron a Rác utcai Szerb Ortodox templomban szenteltek meg. Eredetileg a szőlő megszentelésének ideje volt ez az időszak, itt pedig talán nem nehéz kitalálni, miért, hiszen ez az a gyümölcs, amelyből bor lesz, majd pedig az Eucharisztia. A bor pedig tudjuk, ünnepi ital, emlékezzünk csak a kánai menyegzőre. A gyümölcs pedig általában olyan étel, amely készen van, azonnal fogyasztható, ezért leginkább képes kifejezni, hogy a teremtett világ az emberért van. Ez egy közvetlen tapasztalata az embernek Isten gondviselő szeretetéről, amiért hálát adhatunk. A keleti egyház a szimbólumok sokaságával az örökkévalóságra irányítja a figyelmet, és arra mutat rá, hogy képesek lehetünk a bor édességében, a gyümölcs zamatosságában megtapasztalni Isten gondviselő szeretetét, és azt, hogy ezek „előízei” valami jobbnak. Mindez pedig arra sarkall bennünket, hogy lelki, szellemi mivoltukban is keressük és találjuk meg Istenünket. Külön érdekes és izgalmas program lehet, felekezeti hovatartozástól függetlenül is meglátogatni, a város kis „ékszerdoboz” utcájában található templomot, ami most a Székesfehérvári Királyi Napok eseményeihez kapcsolódóan augusztus 17-től három napon át 14.00 és 18.00 óra között nyitva tart és várja a látogatókat.

Három napig látogatható
A Királyi Napok ideje alatt, látogatható a templom is
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy érdekes írás pedig árulkodjon az érzékeinkről, amikkel a gyümölcsszentelést is követhettük:

„Az ortodox istentisztelet tudatosan szólítja meg az ember valamennyi érzékét. A szemek látják a gyertyák és mécsesek fényét az öltözékeket és a liturgia történését (...). A fülek hallják a Szentírás szavait, az imádságokat (...). A szaglás érzékét a tömjén veszi igénybe (...). A tapintás és ízlelés érzékét az Eucharisztiában való részesedés, az antidoron szétosztása az istentisztelet végi elbocsátáskor (...). Az ortodox keresztyének számára Isten igéjének emberré válása az alapja minden érzék igénybevételének. Miért ne dicsérhetné az ember minden érzékével Istent, hiszen „Ő adta neki testét és lelkét, szemét, fülét és minden tagját, értelmét és minden érzékét” Idézet  Puskás Katalin „MEGSZENTELT ÉTKEZÉS" ízlelés és vallásgyakorlat a magyarországi szerb ünnepeken c. írásából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában