Ősbemutatókkal és új helyszínekkel is készülnek

14 órája

Ismertették az Alba Regia Szimfonikus Zenekar új évadának programtervét

Számtalan koncerttel várja a közönséget a 2024/25-ös évadban is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A hangversenyek és kortárs zenei est mellett érkeznek vendég fellépők is, valamint hét mű ősbemutatójára is sor kerül majd.

Gombor Lili

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar nemcsak Székesfehérvár, hanem az ország meghatározó zenekara is, amely a következő évadban is rendkívül gazdag programmal várja a klasszikus zene kedvelőit. A 2024/25-ös évad – szeptember 16-tól június 20-ig tartó – programtervét a szerdai sajtótájékoztatón ismertették.  

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar nagyon magas minőséget képvisel, s a közönség érdekeit tartja szem előtt. Hozzátette, a cél az, hogy a közönséget folyamatosan meg tudják szólítani, s elnézve az új évad programtervét, gyönyörű koncertekben lehet majd részünk. – Különleges élmény, amikor a zenekar kimozdul a koncertteremből, templomból, és külső helyszínen ad koncertet. Erre is lesz jó néhány példa a következő évadban. A mai rohanó világban jó egy kicsit megállni, és másfél-két órát gyönyörű zenét hallgatva eltölteni – mondta Cser-Palkovics András.

– Négy évadon vagyunk túl, s a fenntartónak és a támogatóknak köszönhetően az elmúlt években folyamatosan bővült a hangszerpark és a zenekar, új muzsikosokat tudtunk szerződtetni. Zenekarunk egy kiszámított, lassú, de biztos fejlődés útján van – mondta el Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, hozzátéve, hogy az eddig elért eredményeket fenn is kell tartani, ezért idén a hangsúlyt a belső munkára helyezik, és az új évad során a közönség kívánalmainak eleget téve, Dobszay Péter művészeti vezető még több előadást fog dirigálni.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Dobszay Péter, az ARSO művészeti vezetője az évad műsorát ismertetve elmondta, nagy öröm számára, hogy az elmúlt évek során a vezetők együttműködéséből létrejövő sokszínűség nagyon gyümölcsözőleg hatott a zenekarra. – Az a bővülés, ami a művészi és a hangszerállományban bekövetkezhetett, lehetővé teszi, hogy ebben az évadban elsődleges értékként a zenekart kínálhatjuk a közönségnek. Idén olyan műveket tűztünk műsorra, melyekre korábban nem lett volna lehetőség, most azonban a zenekar művészeti állományának bővülésével szerepelhet a műsorban például Brahms 4. e-moll szimfóniája is. A közös hangzás és elképzelés lehetővé teszi a közös életet, s azt, hogy tovább építsük és mélyítsük a közös esztétikát, valamint a romantikus repertoár felé fordulva műsorra tűzhessünk olyan műveket is, melyeket korábban nem tudtunk volna – mondta el az ARSO művészeti vezetője.

Folytatódik a Kérdezd a zeneszerzőt! sorozat is, erről már Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője beszélt, kiemelve, hogy a sokszínűség valóban nagyon jellemző a zenekarra, s ennek eredményei nyilvánvalóak. A 2024/25-ös évadra is nagy vállalást tettek, hiszen 25 magyar zeneszerzőt és műveiket mutatják be. – Négy koncertre kerül majd sor, hét ősbemutatóval, a folytatás pedig a Zeneakadémia nagytermében lesz jövő tavasszal. A legfiatalabbakat képviselő Oláh Patriktól kezdve a hetvenes éveiben járó Madarász Ivánig sokféle zeneszerzővel találkozhat majd a közönség – mondta el Dobri Dániel, hozzátéve, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Magyarország egyik legfontosabb kortárs zenei műhelye, melyre az egész országban odafigyelnek és amelyet számon tartanak.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Balázs, a zenekar művészeti tanácsadója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a kortársak mellett továbbra is a repertoár részei lesznek a régebbi korok, irányzatok is. A halottak napi hangversenyen például Niccolo Jomelli, barokk zeneszerző Requiem művét hallhatja majd a közönség. Újdonság, hogy a karácsonyi koncertek idén a Budai úti református templomban lesznek, az ugyanis fűthetősége miatt jobban kedvez a zenekarnak és a közönségnek egyaránt. Továbbá a Somorjai Ferenc- és a Farkas Ferenc-sorozat négy-négy koncertje is várja majd a klasszikus zene szerelmeseit.

A részletes program elérhető az ARSO honlapján, a programfüzet az ARSO jegyirodájában, a Fő utca 6. szám alatt kérhető. Az előadásokra jegyet, bérletet váltani augusztus 22. 14:00 órától online vagy személyesen lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában