Tánc-tér programsorozat

3 órája

Karöltve Európa szívében: parádés táncelőadást láthattunk a Vörösmarty Színházban (galéria)

A Székesfehérvári Balett Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes egy-egy előadását láthatta a közönség a Vörösmarty Színházban. A balett színház által bemutatott Parádé című darab hangulatokat, életképeket és szituációkat közölt a tánc nyelvén, a Boban Marković Orkestar zenéjére. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Európa szívében produkciója pedig a magyar nyelvterület legszebb táncaiból adott ízelítőt.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Közös előadásra hívta a közönséget a Fehérvári Balett Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szombat este. A Tánc-tér programsorozat az EU 20 Karöltve című közös tánckoreográfiával indult, amelyet a magyar táncszakma kiemelkedő alkotói, Bozsik Yvette, Juronics Tamás, Topolánszky Tamás, Velekei László és Vincze Balázs rendeztek. A Balett Színház Parádé című darabját követően a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a magyar nyelvterület legszebb táncaira és azok eredeti előadásmódját kidomborító Európa szívében című produkcióját láthatta a nagyérdemű.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Európa szívében című előadása olyan válogatást állított a színpadra, amelyben a magyar nyelvterület legszebb táncai mellett különös hangsúlyt fektetett az eredeti és stílusos előadásmódra. Szerepelt a koreográfiában csárdás, erdélyi és magyar cigány táncok, üveges karikázó, valamint a legényes is. A különböző táncok a Rábaköztől a Székelyföldig, a Sárköztől a Dél-Alföldig kalauzolták el a magyar táncművészet világában a közönséget.

A Karöltve közös tánckoreográfia zenei alapját a Grammy-díjas Deep Forest formáció és Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes közös dala, a Marta’s song adja. A közös koreográfia hidat képezve, szimbolikusan összeköti a programsorozat helyszíneit, Magyarországot és az Európai Uniót, az alkotókat és a tánc szerelmeseit. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában