November 7-ig ingyenesen látogatható

2 órája

Kiállítás mindenkinek: Az ember tragédiája kortárs reflexiói Kápolnásnyéken

November 7-ig látogatható a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont legújabb nagyszabású tárlata. A kiállítás Madách Imre legjelentősebb művét, Az ember tragédiáját mutatja be kortárs megvilágításban, több művészeti ág feldolgozásában.

S. Töttő Rita

Fotó: Kőmíves András

Szobrok ihlette ötvösmunkákon, animációs filmfeldolgozáson, látványos grafikai elemek segítségével jelenik meg Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont október 7-én nyílt kiállításán. 

Fotó: Kőmíves András

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola meghívására érkezett a velencei-tavi településre a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központjának „Madách 200. Jelenetek a Tragédiából” című kamarakiállítása, melyet Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese nyitott meg, aki köszöntőjében elmondta: az, hogy a tárlat Kápolnásnyékre érkezhetett, L. Simon László József Attila-díjas író érdeme.

Fotó: Kőmíves András

Az egy hónapig látható anyag Az ember tragédiáját feldolgozó kortárs reflexiók gyűjteménye, javát   Szabó Tamás ötvösművész érmei adják, melyek a drámai költemény tizenöt felvonását ábrázolják. A megjelenített munkákat Szabó Imrefia Béla szobrászművész alkotásai ihlették, az ő rajzait készítette el gipsz szobrok formájában, majd pedig öntötte érmekbe az alkotó, mesélte ő maga a megnyitón. Az ötvösművész a bemutatás alkalmával egy teljes, díszdobozos éremsorozatot adományozott a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolának. 

Fotó: Kőmíves András

A tárlat fontos kiegészítő eleme Jankovics Marcell azonos című filmjének vetítése, melyben részletek láthatók a költemény ihlette filmből. A megnyitót éppen ezért megtisztelt jelenlétével Rubovszky Éva, Jankovics özvegye is. A kiállítás november 7-ig ingyenesen látogatható az eseményközpont nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában