Tehetséges fiatalok mutatkozhattak be

2020.08.27. 22:58

Emelt fővel búcsúzott a Puskás Akadémia

A felcsúti Puskás Akadémia FC története első nemzetközi kupamérkőzését játszotta csütörtök este a svéd Hammarby vendégeként az Európa-liga (EL) első selejtezőkörében.

Kecskés Zoltán

Szolnoki Rolandék (b) harcoltak, de a bravúr elmaradt Fotó: PFLA

Finoman szólva is különleges előzmények után várta a Puskás Akadémia FC debütáló meccsét a második számú

európai kupasorozatban. Az egymérkőzéses párharc, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlott. Nem volt könnyű dolga Hornyák Zsolt vezetőedzőnek a kezdő tizenegy összeállításánál, ugyanis nem utazott a kerettel az első számú kapus, Tóth Balázs, valamint a német Thomas Meissner és a cseh gólvágó David Vaněček sem, így kénytelen volt NB III-ból is nevezni labdarúgókat. A nehézségek ellenére igyekezett pozitív maradni a mester. Jó játék, küzdőszellem, csapatmunka – ezeket nevezte meg a sikerük alapjainak. A PAFC kapujában a 17 éves, az első csapatban először védő Auerbach Martin kezdett, míg a nyári szerzemények közül a brazil Weslen Júnior kapott helyet a kezdőben. A kispadon viszont szinte kivétel nélkül 20 év alatti fiatalok foglaltak helyet és vártak bevetésre.

Szolnoki Rolandék (b) harcoltak, de a bravúr elmaradt Fotó: PFLA

Tapogatózva indult a mérkőzés, többnyire a mezőnyben zajlott a játék. Az első valamirevaló helyzetet a Puskás Akadémia jegyezhette fel a brazil Weslen Júnior révén, ám az álmos kezdést követően éledeztek a svédek. Egy gyors akció végén Bojanic veszélyeztetett, de ekkor még Auerbach hárítani tudott, azonban a 14. percben ő is tehetetlen volt. Szinte a semmiből jött a hazai találat: Jeahze balról érkező beadását a Puskás kapusa nem tudta eléggé kiütni, így a hosszúnál szabadon érkező U21-es Európa bajnok Abdullah Khalili könnyedén gurított a hálóba: 1-0! Kár érte, mert a Puskás egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, sőt letámadásaival sikerült olykor zavarba hozni ellenfelét, amiből többször eljutottak a Hammarby kapuja elé is, ám nagyobb helyzetek nem alakultak ki. A 31. percben aztán Kiss Tamás szabálytalankodott sárga lapot érően a 16-os előterében. A szabadrúgást pedig a svéd válogatott Bojanic értékesítette: 2-0! Tovább nyomtak a hazaiak. Abdul Khalifi lövését azonban a 36. percben óriási bravúrral védte a PAFC tinikapusa, megmentve ezzel csapatát a harmadik góltól.

Csere egyik oldalon sem volt a szünetben. A második játékrész legelejét lendületesen kezdte a Puskás Akadémia, akik leszegett fejjel becsülettel próbálkoztak. Néhány perc leforgása alatt Szolnoki, majd Plsek lőtt messziről, de különösebb veszélyt nem okoztak. Meg kell jegyezni, pár perccel korábban kezezésgyanús eset adódott a svédek tizenhatosán belül, de a bíró sípja néma maradt. Aztán a félidő második felében bemutatkozhattak a fiatalok, akik egy új lendületet adtak a csapatnak. Több ígéretes megindulása is volt a PAFC-nek, de gólt megint a svédek lőttek, ezúttal a tavalyi svéd bajnokság gólkirálya, Paulinho révén, aki egy lekészített labdát lőtt távolról a kapu bal oldalába a 84. percben. Az eredmény ezután nem változott. „Rendhagyó” összeállításban, tisztes helytállással tehát, de kikapott a felcsúti csapat, a Hammarby simán jutott a következő körbe.

JEGYZŐKÖNYV

Hammarby IF–Puskás Akadémia FC 3-0 (2-0)

Stockholm, Tele2 Aréna, zárt kapuk mögött V.: Mario Zebec (Križaric,

Crncic) – horvátok

Hammarby: Ousted – Söderström, Fenger, Fällman, Jeahze (Rodic,

81.) – Bojanic, Andersen – Kahlili, Tankovic (Johannsson, 55.) Paulinho

– Kahlili (Kacaniklic, 77.) Vezetőedző: Stefan Billborn

Puskás Akadémia FC: Auerbach – Szolnoki, Hadzsiev, Spandler, Nagy

Zs. – Radics, Plsek, Latifi (Komáromi, 61.) Deutsch – Kiss T. (Kalmár,

81.) Weslen (Corbu, 69.) Vezetőedző: Hornyák Zsolt

Gól: Khalili (13.), Bojanic (32.), Paulinho (84.)

Sárga lap: Kiss T. (30.), Nagy Zs. (33.), Latifi (49.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában