öttusa

2021.05.25. 20:27

Harangozó befejezte

Harangozó Bence másfél hete a lengyelországi Drzonkówban ötödik lett egy nemzetközi versenyen, amit kimondottan jónak értékel, de a döntését az előkelő helyezés sem változtatta meg.

Horog László

Harangozó Bence (balra) és Demeter Bence a Volán Börgöndi úti bázisán

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A világ legjobbjainak egy része – jelentős hányada – a fehérvári VK-döntőn szerepelt, az ötkarikás kvótával rendelkező Demeter Bence, valamint volános klubtársa Lengyelországban vett részt nemzetközi versenyen. Demeter győzött, a korábbi junior-világbajnok Harangozó 5. lett a 55 versenyzőt számláló mezőnyben. Hazatért Drzonkówból, majd tudatta a szakosztály igazgatójával, Vörös Zsuzsannával, hogy élsportolói karrierjét befejezettnek tekinti. A múlt hetet végigdolgozta, amolyan levezető jelleggel, a folytatásban csak ritkán tűnik majd fel a Volán Fehérvár öttusázóinak Börgöndi úti bázisán.

– Bence is ott lehet velem a képen? – kérdezte Harangozó, majd azonnal folytatta. – Az öccsével, Gergellyel kezdtem az öttusát gyerekfejjel, később Demeter Bencével készültem. Amennyiben számít rám, a munkám megengedi, ha lesz időm, a későbbiekben is segítem az edzéseken, hiszen az olimpiára készül, nagyon remélem, sikerül is kijutnia Tokióba. Sok problémával küzdött az utóbbi időszakban, bízom abban, hogy a folytatásban zökkenőmentes lesz a felkészülése – közölte a 29 éves Harangozó, majd a lövészet után megkezdte a futást az olimpikonnal.

Harang – ahogy a sportágban mindenki becézi – azt mondja, az elmúlt két év nem adott pluszt, 2019-ben nem jutott ki világversenyre, tavaly tavasszal minden megállt a pandémia miatt, maradt a várakozás, majd a tréningek monotonitása, elvesztette a hitét az élsportban.

– Februárban indultam Budapesten a fedett pályás szezonnyitó nemzetközi viadalon, kiestem a selejtezőben, ami tovább erősített abban, hogy érdemes más megoldás után néznem. Két év eltelt versenyek nélkül, ami hosszú volt. Három éve szerepeltem először felnőtt vb-n egyéniben, Kairóban, ami nagy élmény volt még úgy is, hogy nem jutottam a fináléba. Csapatban nem indultam felnőttként vb-n, Eb-n igen, valamint Világkupán. A 2015 nyarán, az angliai Bath-ban rendezett Európa-bajnokságon Málits Istvánnal – aki szintén nemrég szakított a pentatlonnal – második helyen zártunk, ami nagy sikernek számított. Valamint Világkupa-bronzzal rendelkezem, Alekszejev Tamarával álltam dobogóra Kairóban, amit szintén komoly eredményként értékelek.

Húsz éve kezdett öttusázni, előzőleg úszott, a szülei íratták be egy tanfolyamra, amely a fehérvári uszodában zajlott, innen nyergelt át a modern pentatlonra. Soha nem volt sérülékeny, mindössze három éve törte el a kezét a lovaglásnál, négylábú társa hirtelen megállt, nem esett le róla, de a gyeplő akkorát rántott, hogy a csont megrepedt az alkarján. Amúgy komolyabb gonddal nem küzdött soha, most is teljesen egészséges.

– Az utánpótlásban komoly sikereket értünk el Demeter Gerivel és Málits Istivel, a legszívesebben a 2013-ban, Fehérváron rendezett junior-vb-re emlékszem, csapatban aranyérmesek lettünk, az egyéni eredmények alapján hirdettek eredményt. Váltóban – akkor még ez volt a szisztéma – ugyanígy, hárman indultunk, ezüstérmet szereztünk. Remek hangulatú viadal volt, sok nézővel.

Harangozó Bence (balra) és Demeter Bence a Volán Börgöndi úti bázisán
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Amikor arról faggatom, ha újrakezdené, mit csinálna másként, azt mondja, személyi edzővel dolgozna pluszban – a megszokott, öttusás trénerek mellett –, az utóbbi pár hónapban kikérte a Hydro Fehérvár AV19 hokisai mellett tevékenykedő Horváth Dániel véleményét is több tekintetben, azt mondja, azóta sokat fejlődött futásban és úszásban is.

– Összességében jó szívvel gondolok a pályafutásomra. Az első komoly viadalom a háromtusa-Eb volt Írországban, 2008-ban. Egyéniben 4. lettem, a csapatversenyt megnyertük két volános társammal, Telek Mátéval és Málits Istivel. Később, négytusában is megnyertük a csapatot kontinensviadalon, a junioroknál sem számítottam sikertelennek. Azonban néhány hete egyre többet gondoltam a búcsúra, talán befolyásolt, hogy a párom, a szintén junior-világbajnok Kalincsák Eszter is befejezte, pár hónappal ezelőtt. Egy bankban helyezkedett el, megtalálta a számítását a civil életben. A TF-re járok edzőire, a tanulmányaimat természetesen folytatom, rövidesen az egyik multinál helyezkedem el, az interneten megrendelt árukat szállítom majd ki a vevőkhöz. A Drzonkówban rendezett viadal nem sikerült rosszul, az úszás elfogadhatóan ment, versenyen, ötvenes medencében régen szeltem a habokat, a többi számmal sem volt problémám. Korábban az úszás és a lövészet volt az erősségem, most pedig a futás. Amit sajnálok, hogy felnőttként egyéniben nem végeztem világbajnokságon előkelő helyen, azaz az első hatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában