Hétvége

2009.08.10. 07:52

A királypap koronája

A nádtető évezredeken át szolgált házfedélül, ahol csak nád termett. Télen óvta a meleget, nyáron hűsöt tartott, százféle szépséges formát raktak belőle. Elmúlt a nádtető, s csaknem kikoptak a mesterek is. Dostalék maradtak!

Zsohár Melinda

A rekkenő hőségben bontották szét Dostalék a sukorói öreg ház nádtetejét, a kéményseprőnél sem lehettek volna feketébbek, aki a kéményből bújt ki! Az ilyen öreg tető szinte megkövesült anyaga magába szívta száz esztendő porát, a felszáradó esőcseppek maradékát, ködöket, villámokat, s két háború szomorúságát is. A tetőnádazó ugyan nem lírizál, azaz mégis, mert a szakkifejezések és a szikár munkafolyamat-leírások közepette is mond ilyeneket, hogy szép, meg gyönyörű, meg jó érzés. 

Naponta bontanak meg, újítanak fel régi tetőket

Dostal Károly és ifjabb Dostal Károly, valamint Dostal Dávid nevét muszáj így külön-külön leírni, mégha egyek is ők ebben a szépséges és nehéz munkában, amit Magyarországon és Európában sem túl sokan művelnek. A hosszúhajú édesapa a '70-es évek lázadó ifjúságának fizimiskáját őrzi magán, fiai nem követik a beat-nemzedék divatját. Viszont a fehérvári Kodolányi főiskola gazdálkodási menedzsment szakos hallgatója, ifjabb Károly már csaknem olyan ügyes, mint az öreg! S a kicsi, a néptáncos Dávid, aki érettségi után most ács-állványozónak tanul önszántából, szintén nem messze esett alma a fájától!
- A dinnyési nádazóknál dolgoztam buszsofőrként, s én fuvaroztam oda-vissza a Hortobágyra a nádtetőépítő brigádot - ugrunk vissza a '80-as évek elejére az 51 esztendős Károllyal. Szikár férfi, több infarktus és műtét után, de tavaly megmentett egy embert a Velencei-tó jege alól, maga vágja a nádat, ha jót akar, s harminc fokban is ott áll a tetőgerincen. Egyszerűen beleszeretett a nádtetőbe, maga is ilyenben lakott Pákozdon, a szülőházban, s aztán felnőttként a hortobágyiaktól eltanulta a tetőkészítést.
- Nincs iskolai képzés a nádtetőrakásról, mi is édesapánktól tanultunk meg mindent - toldja meg kis Károly, s sorolják Dáviddal az emlékezetes munkákat. A hortobágyi pásztormúzeum ötven méter hosszan felrakott nádteteje Dostal Károly kezét  dicséri, a budapesti állatkert krokodilházát pedig hárman nádazták újra három éve, a korabeli leírások szerint!

Dostal Károly és ifjabb Dostal Károly nem hagyja kiveszni a mesterséget

- A vöröstövű, kétidejű nád a megfelelő tetőrakásra, az kitart 100-120 évig is - mondja az apa. Most olyan képtelenül hosszú időnek tűnik az a 100 év, de elszalad, eltelik. Ők naponta bontanak, újítanak fel, cserélnek ilyen öreg tetőket, a rég elporladt elődök munkáját szemlézik.
- A nád első rögzítését, a csaptatást orgonavesszőkkel végezték. Még ma is épek, erősek, tartják a nádat, hihetetlen - meséli Károly.  Sok nádazó volt itt Sukorón is, télen ráértek, levagdalták az egyenes vesszőket, gyűjtögették őket. Később hármas horganyzott huzallal csaptattak, mi meg 5-ös betonvassal - foglalják össze a nagy változtatást. Mert különben csak úgy kell rakni a nádtetőt, mint száz és ezer éve, s a tetőrakó ugyanúgy beleviszi egy kicsit a saját stílusát és ügyességét a maga alkotásába, mint a hajdaniak. 

Pontosan meglátni, melyik háztetőt ki rakta

- Én királypapot teszek a csúcsra, a vége olyan, mint egy korona - mutatja büszkén a saját házukon Károly a felálló díszkévét. -Torombának hívják a homlokdeszkával párhuzamosan felrakott lépcsőzetes náddíszítést, amelynek csúcsán áll a papnak nevezett kéve.  Egyik-másik bojtos, van, aki rózsázza, megint más parasztos papot rak. Meglátni, melyik nádtetőt ki rakta, én megismerem a papjáról - mosolyog az idősb Károly szelíden. Persze nádtetős házban lakik a Dostal család. A fiúk a tetőtérben tanyáznak, még szigetelés sincs felettük, csak egy falap, de nem is kell.
- Télen meleg, nyáron jó hűs - erősítik meg a nádtető dicséretét a fiúk. Ők csak tudják. S ha saját otthonuk lesz, az is nádtetős lesz!
- Sok-sok régi szerszámot gyűjtött össze édesapánk, a bontott tetők alatt, a padlásokon izgalmas dolgokra bukkanunk. Fafogazatú kefékkel dolgozunk, használjuk az egyenestűt, görbetűt, a sulyok nevű eszközt, fúróvasat  mind magunk készítjük, mert ezeket sem gyártják sehol - teszi az asztalra a jócskán megkopott tetőrakó szerszámokat az ifjabbik Károly.
A '60-as évektől rohamosan döntötték le a parasztházakat, s ha a ház maradt is, cseréptetőre váltották a nádat. Ma reneszánszát éli e módi, a hagyománytisztelők a vén épületen reparáltatják a tetőt, a népi építészeti elemekkel tervezett új házakra a romantika és a rusztikus szépség okán rakatják e természetes fedelet.  A legnagyobb öröm, amikor a fiaim a tetőgerincen fonják, szövik a nádat. Rakják a papokat. Értenek hozzá - szól az apai büszkeség.

Fotók: Szabó László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!