Hétvége

2017.03.31. 05:45

A gyerekvasutas Bíborka és Tamás a vonatok szerelmesei

Ráckeresztúr - Hajnalban kelnek, órákat utaznak, hogy időben jelentkezhessenek szolgálatra a Hűvösvölgyben. Két ráckeresztúri diák, a nyolcadikos Máté Bíborka Viktória és az ötödikes Németh Tamás a Gyermekvasútnál teljesít szolgálatot.

Gajdó Ágnes

Fárasztó az út Ráckeresztúrtól Budapestig, majd a célállomásig, de a gyerekek vállalják, mert a vasút szerelmesei. A vonatok iránti rajongást Bíborka édesapja, Máté Attila adta tovább lányának és keresztfiának. Ő ugyanis 15 évig dolgozott a MÁV-nál.

- Négyévesen jelentettem ki, hogy gyerekvasutas szeretnék lenni - mondja Bíborka pajtás, ez ugyanis a hivatalos megszólítás a Gyermekvasúton. - Apukám nagyon sokat mesélt a munkájáról, a vasút izgalmas, mások előtt nem ismert, titokzatos világáról. A Gyermekvasútra is ő vitt el. Nagyon megtetszett, hogy gyerekek indítják azaz "menesztik" a vonatokat, ők állítják át a váltókat, terelgetve a szerelvényeket a helyes irányba. Hat évet kellett várnom, hogy az álmom teljesüljön, ugyanis gyermekvasutas az a 10-14 éves gyerek lehet, aki megfelel az orvosi alkalmassági vizsgálaton, elvégzi a gyermekvasutas tanfolyamot, jól tanul, valamint a szülei és az iskola engedélyezi számára a rendszeres szolgálatba járást.

Máté Bíborka Viktória, négyéves kora óta készül erre a feladatra. A gyerekek, ha szolgálatba mennek, Ráckeresztúrról busszal indulnak Martonvásárra, onnan vonattal a Déli pályaudvarig, majd villamossal a célállomásra

A leendő gyerekvasutasok Budapesten, a Baross Gábor Oktatási Központban négyhónapos tanfolyamon vesznek részt. Sokféle ismeretet sajátítanak el: jelzési utasítás, forgalmi ismeret, biztosítóberendezés ismerete, kereskedelmi ismeret és helyismeret tantárgyakból vizsgáznak.

- Amikor tízéves lettem, én is jelentkeztem gyermekvasutasnak - veszi át a szót Tomi. - Mindig érdekeltek a vonatok, a mozdonyok. Nemrég vizsgáztam, most még tanuló szolgálaton vagyok.

- A felnőttek, ha nem kell, nem is szólnak bele abba, amit csinálunk: legfeljebb akkor ha nagy hibát vétünk. Tisztelnünk kell a felnőtteket és egymást is, cserébe mi is megkapjuk a tiszteletet, s ez jó - jelenti ki Bíborka.

- Nagy a felelősségünk. Oda kell figyelni mindenre - folytatja Tomi. - Főleg nyáron nehéz : gyakrabban indulnak vonatok, többen utaznak. Az első szolgálatomon tetszett a naplózó feladata. Ő meneszti a vonatokat. De kezeltem már a biztosító berendezést is. A szolgálat végén értékelik a munkánkat.

Németh Tamás, nemrég vizsgázott sikerrel

A gyerekek csoportprogramjainak és szabadidős elfoglaltságainak helyszíne a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthon épülete, a nyári táborozásokat ennek szomszédságában tartják.

- A táborban három napig szolgálunk, a többi napon különféle programokon veszünk részt. Évente kitakarítjuk a tábor területét, összeszedjük a szemetet. Rendszeres program az alagúttúra is - avat be Bíborka a részletekbe.

- A legenda szerint az alagútnak szelleme is van - szól közbe nevetve Tomi. - Úgy tartják, régen, amikor még voltak alagútőrök, egyszer ott felejtették az egyik pajtást. De ez persze csak mese...

- Léteznek olyan szokások is, amik az évtizedek alatt nem változnak - mosolyog Bíborka. - Amikor reggel a szolgálatos vonat viszi ki a pajtásokat az állomáshelyükre, amíg át nem ér a vonat az alagúton, befogjuk az orrunkat, nem veszünk levegőt. Ez a hagyomány még a gőzmozdonyos időkből származik.

Évente 300-350 ezer utas fordul meg a Gyermekvasúton. A gyerekvasutas pajtások nem kapnak fizetést, megtiszteltetésnek érzik, hogy a világ leghosszabb, gyerekek által üzemeltetett kisvasútján teljesíthetnek szolgálatot.

Bíborka négy éve gyermekvasutas, idén már ballag.

- Nagyon szeretem ezt a feladatot, mert olyasmiket bíznak ránk, ami a felnőtteknek is nehéz, hiszen egy tízórás szolgálatban akár 40-45 vonat is közlekedik. Büszke vagyok arra, hogy ott állhatok reggel a zászlófelvonásnál, és énekelhetem társaimmal a gyermekvasutas indulót: "Van nekünk vasutunk a hegyekben, / Szebbnél szebb erdőkön vezet át. / Állomásai is nagyon szépek, / És érezzük a virág illatát." Büszke vagyok arra, hogy tiszteleghetek a vonatoknak, az utasoknak és a pajtásaimnak, akik a barátaim is.

Máté Attila Bíborka édesapja is vasutas volt

- Nekem a szolgálat nemcsak megtiszteltetés, hanem nagy öröm is. Jó kedvvel csinálom, s közben rengeteg tapasztalatot szerzek - lelkesedik Tomi.

- Szülőként örülök, hogy Bíborka oda jár - mondja Attila. - Jó ez a közösség, ahol nemcsak jogaik vannak a gyerekeknek, hanem kötelességeik is. Felelősséggel látják el a feladataikat, megtanulják az udvariassági formákat. A szolgálat feszes, de a szabadidős programok felhőtlenek, gyerekközpontúak.

Közösség, szolgálattal, jó programokkal

A gyermekvasutas közösség tizenöt csoportból áll. Egy-egy csoport tagjai mindig azonos napokon járnak szolgálatba, közös feladatokat vállalnak, együtt vesznek részt szabadidős programokon. A csoportok felügyeletét felnőtt nevelők és a Gyermekvasút felnőtt dolgozói közül kiválasztott patrónusok látják el.

Minden állomáson felnőttek figyelik a gyerekek munkáját. A mozdony személyzete természetesen felnőttekből áll és az állomásfőnök is felnőtt vasutas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!