Hírek

2009.04.01. 02:28

Zsolti, a csodababa a harmadik kínai útra készül, erre gyűjtenek a szülők

Székesfehérvár - Ekker Zsoltit lassan az egész megyében jól ismerik. A hármas ikrek tagjaként született kisfiú két testvére nem sokáig élt, Zsolti életben maradt, de sérült. A szülők harmadszor utaznának vele őssejtbeültetésre.

Kovalcsik Katalin

Ekker Móni és Tibor nagyon szeretett volna egy kisbabát tartani a karjaiban, de nem sikerült. A beültetéses módszert választották, úgy látszott, sikerrel, 2005. július 16-án megszülettek a hármas ikrek. Az öröm bánattá változott, két gyermeküket néhány nap múlva elveszítették, Zsoltika, a csodababa életben maradt, csakhogy róla kiderült, szivárgó agyvérzése és oxigénhiányos állapota miatt nem képes úgy fejlődni, mint egy egészséges gyermek. Mindkét szülő úgy gondolta, mindent meg kell tenniük, hogy kisfiuk egészségesebb és talán viszonylag önállóbb életet élhessen. Zsolti nem tudott járni, beszélni, koordinálni a mozgását, mindkét szemét vaknak nyilvánította egy szakorvos. A szülők minden követ megmozgattak, akupunktúrára jártak, különböző kezelésekre, és amikor tudomást szereztek a kínai őssejtbeültetés esetleges sikeréről, úgy döntöttek, megpróbálják. Székesfehérvárról nem egyedül a kisfiúval utaztak először, 2007 nyarán a kínai hangzou-i kórházba, az ország más részeiből is több gyermek gyógyulását próbálták az őssejtbeültetésre bízni a szülők. A kiutazás és a kezelés költsége azonban akkor is igen tetemes összeg volt, amelyet nem sikerült egyszerűen előteremteni. Ekker Tibor már az első út előtt szervezkedett, közben dolgozott. Tárgyaltak alapítvánnyal is, az Aranyeső önkéntesei koncertet, gyűjtést szerveztek Zsolti kiutazásának fedezetére. Székesfehérvári festők ajánlották fel árverezésre képeiket, valamint nagyon sokan kezdték gyűjteni számukra a műanyag flakonok kupakjait, amelyeket ma is átvesz egy vállalkozó.

- Az első évben összegyűjtöttünk 4,8 millió forintot, annyit kellett a kezelésre és a többi költségre kifizetni - sorolta Tibor a költségeket. - Tavaly jó volt az árfolyam, a kinti egy hónapos tartózkodás, a beültetések 4,3 millió forintnál álltak meg. A kupakok szállításában segített a Depónia, a Széphő és egy pilisvörösvári vállalkozó. Holnap is megyek a Sziget utcai iskolába, a sárbogárdi Mészöly Gézába, ahonnan 16 zsák kupakot kell elszállítani. Az Aranyeső Alapítvány segítségével koncertet szerveztünk, de már dolgozunk egy pünkösdi focitornán, ahová színész, újságíró, tévés csapatokat szeretnénk meghívni.

Tibor elmondta, gyűjtik a zsugorított palackokat is, illetve zsugorítják, amiket megkapnak. Készített egy költségvetést, a csökkentett palackárakból - ma a másfelesért kettő, a fél literesért egy forintot adnak az átvevőhelyen -, így a befolyt 245 ezer forintból 150 ezer volt a villanyszámlájuk. A kupakokból összegyűlt 64 ezer 586 forint, a koncertből 580 ezer, az adók egy százalékából 1,5 millió, így ma már 2,3 forint pihen Zsolti számláján. A kiutazáshoz azonban még több kell, de megéri a fáradozást, mert a kisgyerek már egyedül is megül, tapsol, néha áll is, valamint mindkét szemére lát. Ezt attól a doktornőtől hallották a szülők, aki annakidején kénytelen volt elmondani nekik, nagy baj a kisfiú látásával, de ma már más a helyzet.

Ekker Zsolti bank- számlájának száma: 12023101-00473403-00200007

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!