Hírek

2009.05.27. 02:28

Tovább perelnek egymással a csatorna miatt

Alcsútdoboz - A per folytatódik: ki kell-e fizetniük az Alcsút által elvesztett 52 milliót a településeknek?

S. Töttő Rita

Hat település összefogásával, belügyminisztériumi pályázati forrással a zsebükben 2001-ben kezdődött a csatornázás Alcsútdoboz, Felcsút, Vál, Óbarok, Kajászó és Tabajd településeken. A közel 3 milliárd forintos beruházásnak 2005-ben lett vége, ám ekkor egyik önkormányzat sem gondolta, hogy még 2009 májusában is erről fognak beszélni, mégpedig nem is akárhol, hanem a bíróságon. Történt ugyanis - ahogy ezt lapunk már többször is megírta, sőt, néhány település cikkünkből értesült a gesztor problémájáról -, hogy a tervező cég (Mélyépterv) pert nyert Alcsútdobozzal szemben, mert nem fizették ki a munkájukat. Az 52 millió forintos összeget Alcsút végül kénytelen volt kifizetni, ám a polgármester, Hargitai László kiállt azon elképzelése mellett, hogy a többi település is szálljon be a büntetésbe , mégpedig egyenlő arányban.

Az ügyből per lett, egyik település sem akart a váratlan kiadáshoz hozzájárulni. Közben a háttérben azért zajlottak a tárgyalások...

- A biztos és kiszámítható költségvetés miatt döntöttem így, nekünk nincs szükségünk bizonytalan helyzetekre - magyarázta Borbíró Mihály, Óbarok polgármestere.

A napokban újabb megegyezés született - árulta el Hargitai - így már Vállal sem pereskednek tovább. Kajászóval is megegyeztek volna - tette hozzá Alcsút polgármestere -, de ezen a településen épp csődeljárás folyik, ezért itt kusza jogi helyzet alakult ki. Jelenleg tehát két település, Felcsút és Tabajd van még ringben.

A május 25-ei tárgyaláson azonban nem sikerült előrébb jutni, nem jelent meg minden érdekelt, ezért hamar elhalasztották szeptember 9-ére a folytatást.

Ám Hargitai László azt reméli, addigra talán mindenkivel megegyeznek.

- Önhatalmúlag döntött a gesztor mindenről a beruházással kapcsolatosan, ezért nem érezzük úgy, hogy jogos a követelése - nyilatkozta Varga György, Felcsút polgármestere. Tabajd részéről már óvatosabban fogalmaz a polgármester:

- Volt egy tisztességes ajánlatunk, ám nem sikerült megegyezni. Ettől függetlenül nem reménytelen a dolog - fogalmazott Temesszentandrási György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!